Stefani i Ivan - mlade nade istarskog kartinga

Stefani Mogorović i Ivan Berton
Stefani Mogorović i Ivan Berton

Desetogodišnja Stefani Mogorović i njen tri godine stariji susjed i prijatelj Ivan Berton iz Katuna pokraj Pazina u svoju su uobičajenu svakodnevnu rutinu ispunjenu ponajviše školskim obavezama ugurali i malo posebnog gušta, vožnju kartingom zahtjevnim pistama i skupljanje bodova za što bolji plasman. Na prvi pogled ništa neobično, no ne radi se ni o kakvom virtualnom svijetu videoigrica i simulaciji kakve poznate utrke, već o stvarnoj vožnji pravim malim bolidima koji dosežu brzinu iznad 100 km/h, a u kojima dvoje mladih Katunjana čini prve đire u oktanskom svijetu.

Kažu da jabuka ne pada daleko od stabla. Tako je i Stefanina sklonost vožnji na četiri kotača došla s očeve strane, koji se niz godina kao član AK Pula-Rovinj uspješno natjecao na brdskim autoutrkama, pa i ne čudi što Emanuel nesebično podržava šćer.

- Ja sam nekako sve prekopirala od tate. Počela sam već s tri lita vozit po korti - rekla nam je simpatična Stefani. - Tata se brine za sve, a mama je malo protiv, ali se privikava.

Prijatelj Ivan u toj se priči našao kad je jednoga dana u šetnji mjestom zavirio preko ograde i tamo vidio ostvarenje snova mnogih dječaka - pravu malu formulu. Nije prošlo mnogo te je nakon kratkog uvjeravanja i on od svog oca Ivice isprosio vlastiti bolid.

- Kad sam vidio karting kod Stefani, poželio sam i ja svoj, i tako je krenulo. Oduvijek se družimo pa smo i počeli skupa voziti i trenirati, a i skupa idemo na utrke, kazao je Ivan.

Da bi sve bilo kako treba i po pravilima, najprije su Stefani i Ivan uspješno zimus prošli riječku školu kartinga i dobili potrebne licence. Redovno treniraju i posjećuju poznata karting središta diljem Hrvatske i Italije. Iza njih je i "vatreno krštenje" u natjecanju prvenstva Hrvatske koje je bilo početkom mjeseca u Čakovcu te nakon toga i utrka u Virovitici prije nekih desetak dana. (M. PILAT)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter