Stefan Milenkovich kao predbožićni dar Umažanima

Stefan Milenkovich i Srebrenka Poljak u Umagu (T. KOCIJANČIĆ)
Stefan Milenkovich i Srebrenka Poljak u Umagu (T. KOCIJANČIĆ)

Nakon točno 12 godina u Umagu je u nedjelju navečer nastupio vrhunski umjetnik i virtuoz, violinist poznat u cijelom svijetu – Stefan Milenkovich, kojeg je na klaviru pratila Srebrenka Poljak.

Dočekala ga je puna dvorana Pučkog otvorenog učilišta. Milenkovich, nekadašnje "čudo od djeteta", violinu je počeo svirati sa samo tri godine, a prvi je nastup s orkestrom imao dvije godine kasnije. Umažane je oduševio svojom umješnošću, ali i pristupačnošću. Šarmantan, duhovit i otvoren, Milenkovich bi u stanci između dviju skladbi čavrljao s publikom, ukratko opisivao što će sljedeće svirati ili se pak našalio.

A za ovaj predbožićni svečani koncert odabrao je, kako je sam rekao, repertoar s djelima klasične glazbe, koja su dopadljiva na prvi pogled. U pratnji pijanistice Poljak, istaknute komorne glazbenice i stalne suradnice Zagrebačke filharmonije, odsvirao je djela Pabla de Sarasatea, Pjotra Iljiča Čajkovskog, Mauricea Ravela i drugih poznatih skladatelja.

Nakon sat i pol svirke buran i dugi aplauz, koji nikako nije  prestajao, ispratio je dvoje glazbenika, koji su se ubrzo morali vratiti na bis. Odsvirali su Bachovu "Allemande" iz partite br. 2 te skladbu "«Lijepi ružmarin" austrijskog kompozitora Fritza Kreislera, koji je, kako je violinist objasnio, po njemu napisao najljepše i najšarmantnije minjone za violine.  

Milenkovich je započeo karijeru veoma rano – sa sedam godina osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom violinističkom natjecanju "Jaroslav Kozian", što mu je otvorilo mogućnosti i donijelo pozive da koncertira u više od 30 zemalja. Kao 16-godišnjak odsvirao je svoj tisućiti koncert u Meksiku. Svirao je s najvećim i najpoznatijim svjetskim orkestrima, u najvećim koncertnim dvoranama diljem planeta, pa čak i pred Mihailom Gorbačovom i papom Ivanom Pavlom II. Nakon višegodišnjeg poučavanja u umjetničkoj školi Juilliard u New Yorku, postao je profesor violine na Sveučilištu Illinois.

Nakon nekoliko nastupa ovih dana u Hrvatskoj, Milenkovich će u subotu održati koncert s gudačima Sv. Đorđa u Beogradu, potom će svirati u Novom Sadu, Chicagu, Hannoveru, pa u Italiji. Prvi put u Umagu je svirao 1987. (te je godine nastupio i u Bijeloj kući pred predsjednikom Ronaldom Reaganom), a drugi put bilo je to 2000., uoči Božića, kada ga je na klaviru pratila majka. (piše T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter