Stefan Krivokapić, znano ime u europskom dizajnu

Stefan Krivokapić
Stefan Krivokapić

Na nedavno okončanom milanskom sajmu Salone internazionale del mobile, najvećoj europskoj dizajnerskoj manifestaciji vezanoj uz interijer i svakako jednoj od većih u svijetu, mladi hrvatski dizajner Stefan Krivokapić dobio je nagradu u kategoriji "Mladi dizajneri" za svoj rad "Stack easy chair".

- Ideja kojom sam se vodio prilikom izrade "Stack easy" stolice bila je da jastuci budu u neprestanom pokretu, tako da se čini kao da su slučajnim odabirom naslagani jedan na drugi. Upravo slaganje poliuretanskih šarenih jastuka na čeličnu strukturu daje osjećaj dubine i zaigranosti, objašnjava on. Dodajmo da je ideja "Stack easy" stolice potekla iz bajke "Kraljevna na zrnu graška". 

Stefan je rođen u Puli, u osnovnu školu krenuo je u Kašteliru, ali kako se mijenjalo radno mjesto njegova oca Predraga, koji je radio u turističkoj agenciji Kompas, tako su se mijenjale države i kontinenti na kojima se školovao. Budući da je od dječaštva naginjao umjetničkom izražavanju, na Floridi je diplomirao na Art Institute of Fort Lauderdale, potom je bio i na Domus Academyju te NABA-i - Nuova Accademia di Belle Arti u Milanu, gdje predaje dizajn studentima, a u tom gradu i živi zadnjih deset godina.

Radio je na različitim projektima, od dizajna ambalaže do namještaja, osvjetljenja, elektronike i izložbenih štandova za mnoge talijanske tvrtke. Prije dvije godine osnovao je konzultantsku tvrtku Skrivo, koja se specijalizirala za industrijski dizajn namještaja i osvjetljenja, a djeluje u cijeloj Italiji i Europi.  

- Nastojim da naši proizvodi budu izrađeni od adekvatnih, ekoloških materijala. Svjesni smo novih metoda i tehnoloških dostignuća, i uvijek balansiramo između estetike, funkcionalnosti i kreativne inovativnosti, veli Stefan.

Unatoč tomu što je s poslom već dobrano odmaknuo u Italiji, a ondje je zasnovao obitelj - supruga Kolumbijka je arhitektica - uz Hrvatsku ga vežu snažne emocije. Kako veli njegova majka Paulina, Irkinja, čije državljanstvo također ima, njegovo je srce još uvijek ovdje.

- Stefan je već kao dječak bio prava umjetnička duša, kreativac, veli Paulina Krivokapić. To je možda i genetski, jer je njezin otac grafički dizajner u Irskoj, a i ona se, dok se nije udala i stigla u Istru, bavila modnim dizajnom.

Uz to što je ishodišna točka svakog njegova projekta nešto poznato i konkretno, ono što obilježava Stefanove radove je multifunkcionalnost, koja usto ne uzima danak estetici i visokokvalitetnosti, pa su oni i jednostavni, i korisni, i - lijepi. Elegantno i jednostavno. Upravo onako kako to suvremeni dizajn interijera traži. (piše V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter