Štednom rasvjetom do energetske učinkovitosti

Predavanje o projektiranju štedne rasvjete (D. MEMEDOVIĆ)
Predavanje o projektiranju štedne rasvjete (D. MEMEDOVIĆ)

U organizaciji Društva arhitekata Istre i HGK Županijske komore Pula održano je stručno predavanje o modelu javno privatnog partnerstva na projektima energetske učinkovitosti.

Ravnatelj Agencije za javno-privatno partnerstvo Damir Juričić tom je prilikom istaknuo da je glavni cilj promovirati principe dugoročnog planiranja javnih građevina prihvaćene od izvođača i korisnika javnih usluga te osigurati kvalitetu i pretpostavke za postizanje dugoročnih ušteda sredstava poreznih obveznika u ukupnom životnom vijeku javnih građevina.

- U uvjetima prekomjernog duga i deficita, model izgradnje javnih građevina je nešto na što moramo obratiti posebnu pozornost. Imperativ investicija s jedne strane, i dužničko ograničenje s druge, moraju rezultirati jednim optimalnim modelom kojim ćemo zadovoljiti povećanu gospodarsku aktivnost, a s druge strane nećemo povećavati javni dug. Upravo to omogućuje model javno-privatnog partnerstva ako se primjereno pripremi i provede.

- Naime, kroz taj model nema dodatnog zaduživanja javnog sektora, a zbog dugoročnih ušteda, smanjuje se deficit. Posebno su zanimljive investicije u javnu rasvjetu jer se radi o jednostavnim projektima koji se relativno brzo mogu pripremiti i provesti. Gospodarska aktivnost se značajno ubrzava, a upravo se na javnoj rasvjeti zbog inovativnosti privatnog sektora mogu ostvariti najveće uštede, kazao je Juričić i dodao da javno privatno partnerstvo ne znači privatizaciju.

Nitko ne može samostalno krenuti u javno privatno partnerstvo i taj je model moguć isključivo ako se pokaže da je projekt po tom principu jeftiniji i efikasniji, rekao je Juričić.

O mogućnostima uštede energije i energetski učinkovite rasvjete govorio je Ivan Stojimirović iz riječke tvrtke Štedna rasvjeta. Kroz praktične primjere, prikazao je na koje je sve načine moguće napraviti energetske i financijske uštede. Naglasio je da se u zgradama troši više od 40 posto energije od čega čak 14 posto otpada na rasvjetu.

- Projektiranjem štedne rasvjete u zgradama moguće je učinkovito upravljanje energijom, ali i stvaranje ušteda od 80 posto. Tu je svakako i poboljšanje radnih i životnih uvjeta i smanjenje emisija C02, kazao je Stojimirović. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter