Štedne žarulje emitiraju kancerogene spojeve?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Štedne žarulje, koje do kraja iduce godine unutar EU-a moraju u potpunosti iz upotrebe izbaciti klasicne žarulje sa žarnom niti, potencijalno su kancerogene, objavio je u svom istraživanju Berlinski Alab laboratorij.

Tako su "zelene" žarulje, oko kojih se vec duže vodi rasprava zbog, takoder, prisustva žive i, time, potencijalne opasnosti u slucaju razbijanja žarulje, postale i ozbiljno opasne po ljudsko zdravlje.

Kako su zakljucili njemacki znanstvenici, a vijest obilazi svijet, upaljene štedne žarulje emitiraju fenol, naftalen i stiren, štetne otrovne, odnosno kancerogene spojeve koji u slucaju dugotrajnije izloženosti mogu biti i fatalni.

I dok se potrošace vec godinama poziva da stare klasicne žarulje zamijene štednima, a onda i štede tako što ce ih duže vrijeme držati upaljenima, berlinski strucnjaci upozoravaju da te žarulje trebaju biti upaljene što krace, iskljucivo u prostorijama koje se mogu zraciti, i što dalje od glave.

Je li objava ovakvog istraživanja "diverzija" proizvodaca klasicnih žarulja, koje izlaze iz upotrebe, ili opravdana bojazan, pokazat ce vrijeme, no cinjenica je da se oko "zelenih" žarulja, koje bi trebale pomoci svijetu da smanji emisije štetnih tvari u okoliš, vode sve žešce rasprave.

EU je vec zabranio klasicne žarulje od 100 i 75 vata, u rujnu ove godine "umirovljene" ce biti i žarulje sa žarnom niti od 60 vata, do kraja 2012. s tržišta ce morati nestati i one od 40 i 25 vata. EU procjenjuje da se zamjenom svih starih žarulja novima može uštedjeti i do 40 milijardi kilovatsati godišnje, cime se sprjecava i emisija 15 milijuna tona CO2 u okoliš.

Ulaskom u EU, i Hrvatska ce, dakako, biti obavezna izbaciti stare žarulje iz upotrebe, no postavlja se pitanje koliko su "ekološke" žarulje zaista ekološke.

Haifa University u Izraelu vec je prije objavilo istraživanje prema kojem štedne žarulje mogu rezultirati porastom raka dojke buduci da, za razliku od klasicnog žutog osvjetljenja koje daju stare žarulje, emitiraju bijelo dnevno svjetlo, ometajuci proizvodnju hormona melatonina u organizmu. Druge su ustanove, takoder, upozoravale na mogucnost da štedne žarulje potaknu i razvoj migrene, dok dermatolozi upozoravaju na porast kožnih problema.


Podijeli: Facebook Twiter