Štedjeti energiju u radnom prostoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao potpisnica Energetske povelje, Istarska županija putem motivacijske radionice Zeleni ured u srijedu pocinje provoditi program za uštedu energije. Predstavnici Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) educirat ce djelatnike o svim mogucnostima štednje u radnom prostoru.

Rad ureda predstavio je na konferenciji za novinare v.d. procelnika za gospodarstvo Alen Damjanic.- Gašenje rasvjete, kompjutora i ostalih elektronickih uredaja pri izlasku iz prostorija, štednja papira i korištenje štedljivih žarulja tek su neki od nacina kako štedjeti na radnome mjestu.

Neke od mjera štednje su i podešavanje grijanja i hladenja te gašenja kada djelatnika nema u prostorima, kao i uvodenje prakse zelene nabave, odnosne kupnje proizvoda koji imaju manji utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje, rekao je Damjanic.

Direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA) Valter Poropat i tajnik HGK-a Gospodarske komore Pula Damir Sirotic najavili su konferenciju namijenjenu poduzetnicima i gospodarstvenicima u cetvrtak u prostorijama županijske Komore u Carrarinoj 5.

Poropat je naglasio da su zemlje zapadne Europe potrošnju energije uspjele smanjiti za cak jednu cetvrtinu te da je adekvatnim korištenjem štednih materijala, poput termofasada i prozora, moguce uštedjeti i do 60 posto.

Na pitanje daje li Županija poticaje za izgradnju energetski ucinkovitih privatnih kuca ili stanova, Damjanic je rekao da zbog nedostatka sredstava to zasad nije moguce, no da se poticaji mogu ocekivati uvodenjem decentraliziranog sustava funkcioniranja. (D. BAŠIC-PALKOVIC)

Bez investitora za gradnju solarne elektrane i vjetroparka

Premda se u nekoliko navrata spominjala mogucnost izgradnje vjetroparka na Cicariji, kao i gradnja solarne elektrane, zasad po tom pitanju pomaka nema. Poropat je rekao da se razmišlja o postavljanju vjetroelektrane na moru, koja bi se gradila na pet do deset kilometara od obale, na lokaciji gdje more doseže dubinu od 45 metara.
- U maloj Istri prilicno je teško naci adekvatan prostor za izgradnju solarne elektrane, buduci da za takav kompleks treba biti osigurano zemljište od nekoliko stotina hektara. Stoga se razmišlja da se solarni paneli postave na postojece zgrade, odnosno na krovišta velikih trgovackih centara, zakljucio je Poropat.


Podijeli: Facebook Twiter