Štediše Flaciusa moraju platiti parnicne troškove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Republika Hrvatska nije kriva za propast Flaciusa, a 176 štediša koji su je tužili radi naknade štete prouzrocene poslovanjem te štedno-kreditne službe (ŠKS) mora joj nadoknaditi prouzroceni parnicki trošak. Piše to u obavijesti koju su proteklih dana štediše te propale pulske financijske institucije dobili od zajednickog odvjetnickog ureda (Veljovic i 11 partnera) koji ih zastupa na sudu.

U obavijesti Opcinskog suda piše da je Republika Hrvatska pravomocno uspjela u sporu te naložila tužiteljima da joj plate ili se žale do 23. ožujka. Pulski zajednicki odvjetnicki ured je u roku podnio žalbu, cime je, do odluke Županijskog suda o tome, odgodio obvezu placanja parnicnih troškova. Po podacima koje smo dobili od oštecenih štediša, navedeno im je da u prosjeku moraju platiti nešto više od 10 tisuca kuna, iz cega ispada da je država u tom parnicnom postupku utvrdila trošak od gotovo dva milijuna kuna.

Kako je uopce nastao taj trošak i cime ga štediše pokušavaju pobiti? Jedan od odvjetnika štediša Boris Modrušan veli da je prilikom obracuna parnicnog troška Opcinski sud, po njima, obracunao preveliki izdatak i na to su se sada žalili. Što se cijelog procesa tice, Modrušan je podsjetio da je 200-tinjak oštecenih štediša tužilo državu Opcinskom sudu u Puli 2002. godine smatrajuci da državne službe nisu pravodobno sprijecile nastanak štete. No, u meduvremenu je dio njih odustao od tužbe.



- Opcinski sud je u nepravomocnoj presudi donio rješenje da je država dužna štedišama nadoknaditi ucinjenu štetu. Na takvu odluku se Opcinsko državno odvjetništvo žalilo Županijskom sudu, koji je preinacio presudu Opcinskog. Podnijeli smo zahtjev za reviziju Vrhovnom sudu, koji je potvrdio odluku Županijskog, a potom smo se žalili Ustavnom sudu. Ako i taj sud odbaci našu žalbu, preostaje nam tužba protiv Republike Hrvatske Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, zakljucio je Modrušan.

Tek ako štediše dobiju parnicu država bi im trebala nadoknaditi izgubljen novac. Iz stecajne mase dosad su dobili minimalno, tek 6,2 posto od 37,6 milijuna kuna koliko su izgubili otkako je 2000. propao Flacius. (P. GREGOROVIC)


Izgubili uštedevinu, a sada država traži da joj plate
Umirovljeni supružnici Rogan iz Pule ostali su neugodno iznenadeni kada su dobili obavijest odvjetnickog ureda da su dužni platiti državi 22,2 tisuce kuna parnicnog troška. Slavko Rogan je dužan 12,2 tisuce, a njegova supruga Ana 10 tisuca.
Ovlastili su odvjetnicki ured da podnese žalbu na takvo rješenje, koje smatraju sramotnim, i najavljuju da ce o tome obavijestiti sve institucije u zemlji, od župana do predsjednika Republike. Rogan zakljucuje da nakon što su im pokrali uštedevinu u Flaciusu, za što nitko od nadzornih državnih tijela nije odgovarao, sada od njega traže i da plati državnim organima.


Podijeli: Facebook Twiter