Steći širi uvid u problematiku e-knjiga


Stručni skup posvećen elektroničkoj knjizi u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, u organizaciji ove knjižnice i Gradske knjižnice Umag, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Grada Pule održat će se u srijedu, 21. rujna. Tema skupa glasi "E-knjiga u knjižnici: novi izazovi".

Izdavanje i distribucija

Kako je rekla Nadia Bužleta, članica stručnog i organizacijskog odbora, "na skupu će se predstaviti 14 izlaganja o e-knjizi, a predavači će biti iz raznih struka iz sektora knjige, da bi se dobio širi uvid u ovu problematiku. Uz knjižničare koji će iznijeti svoja znanja, iskustva i praksu u radu s elektroničkim publikacijama, sudjelovat će i stručnjaci u procesu izdavanja i distribucije e-građe. Na Skupu će biti govora o implementaciji digitalnih publikacija u redovno poslovanje narodnih, ali i ostalih vrsta knjižnica, o autorskim pravima i regulativama posudbe ove vrste knjiga, općenito stanju i statusu e-knjige u Hrvatskoj".

Ona je istaknula da e-knjige, besplatne i komercijalne, iako  već prisutne i raširene širene svijetu, i dalje predstavljaju izazov za hrvatske knjižnice koje nisu u potpunosti regulirale i usustavile njihovu posudbu i korištenje čime su članovi knjižnica uglavnom uskraćeni u pristupu ovoj vrsti građe. 

Skup će početi u 9 sati pozdravnim riječima domaćina i pokrovitelja Skupa. Nakon toga uslijedit će uvodna pozvana izlaganja dr. sc. Kornelije Petr Balog s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek koja će govoriti o brojnim aspektima vezanim uz e-knjigu, s naglaskom na upravljanju vlasničkim pravima, te Dragutin Nemec s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji će sudionicima prenijeti autorskopravni okvir javne posudbe u Hrvatskoj i EU.

Na Skupu sudjeluju i gosti iz Slovenije, Marko Hercog iz izdavačkog zavoda Beletrina iz Ljubljane i Luana Malec iz Središnje knjižnice Srečka Vilhara iz Kopra, koji će govoriti o slovenskoj e-praksi i razvoju platforme Biblos koja pruža mogućnost posudbe komercijalnih e-knjiga u svim narodnim knjižnicama Slovenije. 

Iz sektora izdavaštva i distribucije knjige tu su Seid Serdarević iz zaprešićke Frakture s temom "E-knjiga danas i sutra u Hrvatskoj", a zanimljivo viđenje problematike predstavit će Tomislav Medak s Multimedijalnog instituta iz Zagreba pod naslovom "Izazovi knjižničara-amatera". Nakon stanke uslijedit će blok izlaganja s projektima i primjerima dobre prakse, kazala je Bužleta.

Predstavit će se praksa Knjižnica grada Zagreba o kojoj će govoriti  mr. sc. Ivančica Đukec Kero i Kluk Giunio, zatim Katica Rakovac iz Gradske i Sveučilišne knjižnice Osijeka govorit će o iskustvima s e-knjigom u toj knjižnici, a Petar Lukačić i Maja Krulić Gačan iz Knjižnice i čitaonice "Fran Galović" Koprivnica imat će znakovito izlaganje naslovljeno "Kako (ni)smo uspjeli uvesti čitanje e-knjiga u Koprivnici?"

Tu su još izlaganje Snježane Božin iz zagrebačkog Goethe Instituta Kroatien pod naslovom "Knjižnica za van: e-posudba u knjižnici Goethe-Instituta Kroatien, mr. sc. Irene Pilaš iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koja će govoriti o dostupnosti i korištenju e-službenih informacijskih izvora u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Ljerka Čulina iz CARNet-a kazivat će o prijedlozima i preporukama za izradu kvalitetnih e-lektira, a Željko Rajter o projektu sustava za posudbu e-knjiga u narodnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj.

Pozitivna praksa

Kako je poticaj za organizaciju Skupa bila pozitivna praksa pulske i umaške knjižnice na uvođenju usluge posudbe e-knjiga i publikacija, na Skupu će, navodi Bužleta, ravnateljica pulske Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović te ravnatelj umaške knjižnice Neven Ušumović predstavit izlaganje s naslovom "Istarske knjižnice bez granica: Pula, Umag, Kopar", odnosno o suradnji tih knjižnica vezano uz pristup i mogućnost korištenja e-publikacija za članove tih knjižnica.

Skupu će prisustvovati oko 60-ak knjižničara iz cijele Hrvatske, a nadamo se da će izložene teme i razmjena znanja i iskustava biti poticaj za nove pomake u polju poslovanja s e-građom u hrvatskim knjižnicama na radost svih članova i korisnika digitalnih sadržaja i medija. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter