Stečajni upravitelj, sutkinja i suradnici oštetili tvrtke u stečaju za 45,7 milijuna kuna

Osjetila su jednostavni instrumenti kojima istinski spoznajemo okoliš i same sebe
Osjetila su jednostavni instrumenti kojima istinski spoznajemo okoliš i same sebe

Uskok je u srijedu navečer izvijestio da je pokrenuo istragu protiv stečajnog upravitelja Pere Hrkača, trgovačke sutkinje Vesne Malenice, troje njihovih suradnika i jedne tvrtke zbog sumnje da su poduzeća u stečaju oštetili za najmanje 45,7 milijuna kuna i pritom zaradili barem 27,5 milijuna kuna. 

Uz sutkinju i Hrkača koji je po tvrdnjama tužiteljstva sve osumnjičene povezao u »zajedničko djelovanje« u akciji su uhićeni i Hrkačeva tajnica Tatjana Kušec, Miroslav Mitak i Josip Debić, dok se Milan Lučić osumnjičen za pomaganje u zlouporabama, po riječima njegova branitelja, nalazi u Austriji. 

Osim zbog zločinačkog udruživanja Uskok osumnjičene tereti i za zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i primanja mita.

Hrkač je, navodno, još 2008. povezao sutkinju, svoju tajnicu i osumnjičene direktore tvrtki kako bi iskoristio »društva u stečaju za financiranje osobnih potreba«.

Ne otkrivajući identitet već samo godišta i funkcije osumnjičenih Uskok navodi da je Hrkač »protivno odredbama Stečajnog zakona i Zakona o trgovačkim društvima, bez znanja i odobrenja vjerovnika stečajnih dužnika« iz tvrtki u stečaju, među ostalim nezakonitostima, isplaćivao radove na nekretninama osumnjičenih ili njihovih tvrtki. U tvrtkama u stečaju je, navodno, zapošljavao i bliske osobe, a novac iz stečajnih blagajni je usmjeravao na račune poduzeća svojih suradnika »na ime neistinitih troškova zakupa«. 

Osumnjičena sutkinja, tvrdi tužiteljstvo, u svojim je slučajevima kao stečajnog upravitelja postavljala upravo Hrkača »svjesna da isti ovlasti stečajnog upravitelja koje mu pripadaju temeljem rješenja o imenovanju i zakona, neće izvršavati isključivo radi ostvarenja cilja stečajnog postupka i skupnog namirenja stečajnih vjerovnika, već radi realizacije opisanog plana«.

Pri tome je »prihvaćanjem njegovih izvješća o stanju stečajne mase i troškovima stečajnog postupka i upravljanjem skupštinama i odborima vjerovnika na način da spriječi bilo kakvo preispitivanje tih izvješća od strane vjerovnika, osiguravala neometano upravljanje imovinom stečajnih dužnika u opisane svrhe«, tvrdi Uskok.

Hrkačeva tajnica osumnjičena je da je po uputama potom u izvješćima stečajnog upravitelja neistinito »prikazivala troškove stečajnog postupka radi prikrivanja nezakonitih odlijeva iz društava u stečaju, prešućujući pri tome da društva u stečaju zakupninu plaćaju društvu u njezinom vlasništvu, te sačinjavala drugu potrebnu dokumentaciju vezanu uz nezakonita umanjenja stečajnih masa i operativno provodila te transakcije po računima stečajnih dužnika«. 

Mitak i Debić su, navodno, raspolagali novcem koji je na račune tvrtki što su vodili uplaćen iz poduzeća pod Hrkačevim stečajnim vodstvom i to u korist svojih tvrtki, ali i korist Hrkača i sutkinje Malenice. U tome im je kao odgovorna osoba osumnjičene tvrtke navodno pomogao i Lučić.

Državno odvjetništvo u priopćenju nije navelo hoće li za nekoga od osumnjičenih zatražiti istražni zatvor. Na zagrebačkom Županijskom sudu ranije se doznalo da je ročište na kojem bi se moglo raspravljati o mogućem zatvaranju najavljeno za četvrtak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter