Stečajni upravitelj: Sabotirali su Nautu Lamjanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan nakon preuzimanja Nauta Lamjane novi stečajni upravitelj remontnog brodogradilišta na Ugljanu Alein Khan izjavio je Hini da su oni koji su organizirali prosvjede protiv njegova ulaska u brodogradilište sabotirali funkcioniranje tvrtke.

- U brodogradilištu ne funkcioniraju informatička oprema i telefoni. Takozvane travel komande od dizalice, koje služe za spuštanje brodova u more, otuđene su, odnosno negdje sklonjene, tako da ne mogu ispuniti obveze prema dobavljačima, rekao je Kahn te pozvao radnike koji su to najvjerojatnije učinili da ih vrate da bi Nauta Lamjana mogla normalno poslovati.

Kaže da je krađu tek utvrdio, pa će uskoro sve prijaviti policiji, a što se tiče njegovih planova i ciljeva, ističe da je Stečajni zakon vrlo jasan.

- Zakon je u funkciji vjerovnika, a iznimka je poslovanje u stečaju. Ono se odvija tako da se završe započeti poslovi i ispune obveze prema dobavljačima te donese stečajni plan, rekao je Khan.

U mandatu prošlog stečajnog upravitelja Ivana Rude usvojen je stečajni plan koji je većina od 97 posto vjerovnika odbila, tako da novi upravitelj nema drugih mogućnosti nego dovršiti poslove i, eventualno, do pojave novoga koncesionara dati to pomorsko dobro nekoj tvrtki u zakup.

- Najbolje bi bilo da se radnici organiziraju i nastave svoju djelatnost škvera. To je jedino što u okviru zakona možemo učiniti, sve ostalo je izvan zakona i institucija ove države, ustvrdio je Khan.

Na upit je li bivši stečajni upravitelj radio nezakonito Khan je odgovorio potvrdno naglasivši da je Rude upravo zbog toga smijenjen.

- On je ignorirao Stečajni zakon i institute stečajnog postupka. Zbog toga ga je sutkinja Ardena Bajlo smijenila, a ne zbog cestarina. To se spominje u malom dijelu obrazloženja smjene, a zapravo ga je smijenila na temelju izvješća revizora, rekao je Khan.

Također je potvrdio da je dao izvanredne otkaze sindikalnom povjereniku Mariju Košti i izvršnom direktoru Ivi Baljkasu, optuživši ih da su remetilački faktor u tvrtki jer organiziraju i okupljaju radnike na bunt.

- Danas sam osigurao posao za desetoricu radnika, a oni su to odbili po principu - svi ili nitko. To nije prihvatljivo jer bi oni opet organizirali barikade i pobune. Naposljetku, sada sam ja direktor, a ne Košta ni Baljkas, kaže Khan.

Otkaz sindikalnom povjereniku nije protivan zakonu jer svi raniji sporazumi sa sindikatom ne obvezuju stečajnog upravitelja.

- Baljaks i Košta su moji zaposlenici koji su danas dobili otkaze i tu je s njima moja priča završila, poručio je Khan.

Na pitanje kako će pokrenuti poslovanje Naute Lamjane Khan je najavio da će prvo uspostaviti sustav uz pomoć radnika koji će se kad-tad staviti na raspolaganje, ili uz pomoć kooperanata.

- Ispunit ćemo ugovorne obveze i onda probati tražiti rješenja kroz zakup, a kada se pojavi novi koncesionar pomorskoga dobra, on će nastaviti postojeću djelatnost. Naravno da će se on osloniti na domaće radnike koji su stručni, iskusni i sposobni, smatra Khan.

Novi stečajni upravitelj kaže da ubuduće na tom mjestu ne mora poslovati brodogradilište, već može i neka druga tvrtka, bitno je da ljudi rade.

Sve drugo je izvan toga konteksta i služi nekim drugim ciljevima koji nemaju veze s radničkim pravima ni propisima, ističe Khan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter