Stecajni upravitelj: Pevec je fenomen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pevec je, s obzirom na njegov nacin vodenja poslovanja, fenomen", konstatirao je Darko Šket, privremeni stecajni upravitelj Peveca, govoreci na konferenciji pod nazivom "Korporativno restrukturiranje" u organizaciji Infoarene.

"Peveci su imali i srece jer je po brojkama grupacija bila dobra i uspješna, ali je organizacijski na svim funkcijama bilo velikih pukotina, i to je i postalo problematicno", istaknuo je Šket i napomenuo da su upravo vlasnik i uprava u jednoj osobi bili Pevecov kljucni problem. Naime, u svim njihovim tvrtkama su vlasnici Višnja i Zdravko Pevec bili i - uprava.

Problem je, prema Šketovim rijecima, i taj što su u jednom trenutku velike investicije u centre u regiji financirali iz tekuceg poslovanja, a vozni park koji su uzeli na leasing premašio je 700 kamiona i transportnih vozila.

Stecaj Peveca je najveci dosad u Hrvatskoj, a prema rijecima Darka Šketa potraživanja dobavljaca iznose 1,6 milijardi kuna, dok je vrijednost imovine 1,2 milijarde kuna.

"Kad bi se gledala tržišna vrijednost te imovine, ona je daleko manja i ne pokriva niti hipoteke banaka. Zato i predlažem model da vjerovnici svoja potraživanja pretvore u vlasnicke udjele", kazao je Šket. Napomenuo je da trenutno u Pevecu radi 700 radnika.


Podijeli: Facebook Twiter