Stecaj Peveca pitanje dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stecaj Peveca pitanje je dana, kažu nam dobro upuceni u zbivanja u bjelovarskoj tvrtki koja posljednjih mjeseci grca u teškocama, a definitivan rasplet ocekuje se ovoga tjedna, piše Novi list. Iako su banke zapravo još od 1. rujna vlasnici Peveca, koji tijekom ljeta više nije mogao placati kredite, aktiviranje garancija (sva je imovina tvrtke pod hipotekom) nije se prakticno još dogodila.

Pevec bankama, kako doznajemo, duguje više od milijardu kuna, od cega samo OTP banci više od pola tog iznosa. Razlog zbog kojeg banke cekaju na sad vec vrlo malo vjerojatnu mogucnost restrukturiranja tvrtke pod paskom konzultantske kuce KPMG je ponajprije u tome što teško da se mogu u potpunosti naplatiti od Pevecovih nekretnina.

Naime, u ovoj situaciji nece biti lako naci kupca za objekte koji su radeni po Pevecovoj mjeri. No, zapravo je kljucna stvar što hipoteke ne odražavaju stvarnu vrijednost Pevecovih nekretnina danas na tržištu. Takoder, tjednima se pokušavala postaviti nova Uprava koja bi restrukturirala tvrtku, a u petak je napokon objavljeno da ce ju voditi Vladimir Šelebaj. Pritom iz samog Peveca ne iskljucuju mogucnost stecaja.

U medijima se pojavila spekulacija da bi blokadu Pevecovog racuna prva mogla pokrenuti država zbog poreznog duga, a od dobavljaca se nitko još nije odlucio na taj korak jer se svi nadaju kad tad naplatiti (njihov dug premašuje pola milijarde kuna). Dobavljaci cekaju, ali pritom ne isporucuju robu od srpnja, a na policama se nalazi samo roba sa zaliha, koja bi u normalnim uvjetima nakon 180 dana vec bila otpisana.

Tijekom posljednjih je mjeseci, neslužbeno doznajemo, od 3.800 Pevecovih zaposlenika, njih oko 700 dobilo otkaz ili im nije produljen ugovor o radu. Sve ovo vrijeme radnici Peveca primali su placu koja je, doduše, smanjena prije nekoliko mjeseci za oko 20 posto u neto iznosu. Placa za rujan još nije stigla, a sada po prvi put zaposlenici strahuju da možda ni nece.


Podijeli: Facebook Twiter