Stazom sedam slapova uz Mirnu i pritoke

Staza sedam slapova većim dijelom vodi uz Mirnu i pritoke - prelazak rijeke preko Komarovog mosta
Staza sedam slapova većim dijelom vodi uz Mirnu i pritoke - prelazak rijeke preko Komarovog mosta

U nogama imaju tisuće prijeđenih kilometara, mnogi od njih osvojili su "tisućnjake", a povezuje ih zajednička strast prema planinarenju.

Gotovo 500 planinara iz cijele Istre i drugih krajeva Hrvatske - Rijeke, Zagreba i Varaždina, te Slovenije - Kopra i Nove Gorice, zajedničkim su pohodom danas u Buzetu obilježili Dan istarskih planinara.

Pohod po Stazi sedam slapova na dionici Buzet - Selca - Kotli - Buzet, koja većim dijelom vodi uz rijeku Mirnu i njene pritoke, kao i planinarski susret u Vatrogasnom domu, organizirali su Istarski planinarski savez i HPD Planik Umag u povodu Dana istarskih planinara i obilježavanja 30. godišnjice postojanja Planika.

Planinari su podijeljeni u dvije grupe propješačili dvije rute, kraću dionicu i kompletnu stazu. Vrijeme je bilo lijepo, a slapovi puni vode; od Tombasina do Vele peći, Male peći, Grjaka, Kotli… Stazu je prošao i istarski župan Valter Flego, inače veliki poklonik pješačenja. Da je riječ o jednoj od popularnijih planinarskih staza u Hrvatskoj, ali i u Sloveniji, pokazali su ne samo doista brojni slovenski planinari uključeni u organizirani pohod, već i grupa planinara iz Kranja koja je u vlastitom aranžmanu došla u Buzet.

Planinarski susret bio je prigoda za obilježavanje slavljeničkog jubileja Planika, planinarskog društva koje ima oko 220 članova u pet istarskih podružnica:  Bujama, Umagu, Novigradu, Poreču i Buzetu.

- S ponosom mogu reći da je Planik svih ovih godina uspješno obavljao svoju djelatnost. Godišnje organiziramo 20 do 30 pohoda, istaknula je predsjednica Žužana Dušanić. Zahvalila se buzetskoj podružnici i njenoj pročelnici Zlati Markežić na uloženom trudu u suorganizaciji pohoda.

Proslavljen je i Dan istarskih planinara, koji se održava treće nedjelje u lipnju, u spomen na dan kada su se u novijoj povijesti, u lipnju 2001., ponovo združila istarska planinarska društva. U Istarskom planinarskom savezu danas je registrirano šest društava i 1.084 planinara, a izvan Saveza je još jedno društvo i stotinjak planinara.

- Osnovni cilj Dana istarskih planinara je poticanje ljubavi prema prirodi u zavičaju te produbljivanje zajedništva radi potpomaganja u aktivnostima. U Istri ima oko 500 kilometara obilježenih staza, u čije se održavanje ulaže puno truda. Približno oko 2.000 radnih sati godišnje "ode" samo na održavanje planinarskih putova, a sve se radi volonterski, istaknuo je predsjednik Istarskog planinarskog saveza Vladimir Rojnić.

Zahvalnice Saveza za doprinos razvoju planinarstva u Istri dodijeljene su Gradu Buzetu, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Buzet, Općini Lanišće i Turističkoj zajednici Općine Kršan.

Na zapaženom radu i velikom broju staza koje održavaju istarskim je planinarima čestitao i Mišo Glagolić, član Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza. (piše i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter