Stazama dinosaura od Savudrije do Novigrada

Bujski srednjoškolci ljetos na istraživanju kod Savudrije
Bujski srednjoškolci ljetos na istraživanju kod Savudrije

Svake se godine učenici ekonomskog usmjerenja bujske Srednje škole "Vladimir Gortan", pod mentorstvom prof. Dolores Mihelić Malbašić, odazivaju na javni poziv Ministarstva turizma na temu "Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam". Imaju puno ideja, mnoge od njih se nalaze na jedinstvenoj ploči u školi. Mnoge ideje prerasle su u zanimljive projekte koji su nagrađivani, a također i ove školske godine kada su na Danima hrvatskog turizma dobili visoko priznanje za novi projekt. Radi se o obilježavanju i valorizaciji otisaka stopala dinosaura koji su još vidljivi na zapadnoj istarskoj obali, od Savudrije do Vrsara i dalje. Taj projekt proglašen je jednim od tri najuspješnija u Hrvatskoj.

Povijesno bogatstvo

Uz svoju profesoricu Mihelić Malbašić na projektu su radile maturantice Maria Djerdjaj, Helena Fodor i Sara Pilat te nešto mlađi kolega im Rino Malbašić. Svoj prošloljetni rad predstavili su i na Danima hrvatskog turizma, a projekt je izazvao veliko zanimanje i njegova daljnja razrada mogla bi značiti i dodatni razvoj turističke ponude. U svijetu se takvo bogatstvo prezentira posjetiteljima u muzejima, na info punktovima, seminarima, radionicama, turisti obilaze takva mjesta, dok se o tim tragovima nekadašnjih ogromnih živih bića gotovo i ne zna. Dinosauri su prapovijesne životinje koje su živjele prije otprilike 230 milijuna godina, a izumrle prije oko 65 milijuna godina. Bili su najbrojnija životinjska skupina u mezozoiku.

- Nažalost, svjedoci smo da su neki takvo povijesno bogatstvo prepoznali pa su s nekih dijelova kamenih plaža odnosili komade stijena s tragovima stopala dinosaura, a obala se devastira, što je bilo prije nekoliko godina kod Lovrečice. Zbog toga smo odlučili osvijestiti lokalno stanovništvo i potaknuti ih na čuvanje onoga što nas čini jedinstvenim, kaže profesorica Mihelić Malbašić.

Na sjeverozapadnom dijelu obale poznata su četiri lokaliteta na kojima su pronađeni otisci dinosaura - Karigador, Ladin Gaj, Savudrija i Lovrečica. Lokalitet u Karigadoru je na rubu plime i oseke zbog čega je dosta erodiran i otisci nisu tako "lijepi" kao na drugim lokalitetima. Tim je krajevima prolazio Sauropod Brontopodus, dug 10 metara, koji je ostavio 64 otiska na stazi od 13 metara. U Ladinom Gaju se nalaze otisci Sauropoda, na jasno vidljivoj stazi. Lovrečicom je davno hodao Teropod i vidljivo je 58 otisaka na 12 metara staze. Otisci su iz doba mlađe krede. Dužina teropoda bila je između tri i pet metara. Savudrija je bila najzanimljivija lokacija koju su učenici istraživali. Pristup je vrlo otežan, ali rezultat je bio impresivan - velike stope u koje se moglo i sjesti.

Radeći na tom projektu učenici su lokalitete obilježili edukativnim pločama, a uz svaku ploču s osnovnim podacima o samom projektu, lokalitetima i tragovima, nalazi se i sandučić s posebnim letkom na hrvatskom i još tri strana jezika te suhim žigom.

Najzanimljivija Savudrija

- Bilo je zanimljivo raditi na tom projektu, posebno na području Savudrije, gdje su stijene iznimno strme pa je teško odgonetnuti kako su po njima hodali dinosauri, odnosno što se sa stijenama događalo kroz protekle milijune godina. U poslu nam je pomagao i Umažanin Alen Hlaj koji se bavi speleologijom i paleontologijom. Prikupili smo puno materijala, pripremili smo i posebne izložbe, a u školskom holu uredili smo poseban štand o čitavom projektu, govori prof. Mihelić Malbašić. Posao, kažu naši sugovornici, treba nastaviti jer tragova ima i dalje prema jugu Istre. Velik dio napravili su učenici bujske Srednje škole, ali sami ne mogu sve. Na redu su turistički djelatnici i drugi koji mogu ovu odličnu ideju razraditi. Već su ih na dodjeli priznanja mnogi pitali o tome.

Edukativne ploče i letci

- Letkom i prikladnim informacijama željeli smo potaknuti posjetitelje na obilazak sva četiri lokaliteta i da na svakom otisnu suhi žig na za to predviđeno mjesto na letku i tako potvrde da su obišli sva mjesta, a imat će i lijep suvenir kao podsjetnik da su hodali stazama dinosaura, što nemaju prilike u drugim mjestima, poručuju učenici, autori projekta. Za pomoć u pronalaženju lokaliteta turistima se nudi i internetska stranica o nalazištima i cijelom projektu. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter