Staza zdravlja i prijateljstva puna smeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nadajmo se da ce napokon stici proljece, a s njegovim dolaskom, vjerujemo kao i dosad, istarskim se cestama razmiliti turisti-biciklisti. Ta šarena svita na dva kotaca osim vijugavim cestama središnje Istre cesto vozi i Parenzanom, trasom nekadašnje uskotracne pruge koja je povezivala Trst i Porec.

Njome cesto voze rekreativci, ali i profesionalci na svojim pripremama u Istri. U mnogim se publikacijama i na web stranicama Parenzana promovira kao privlacna biciklisticka staza, ali nažalost stanje na terenu razlikuje se od lijepih slika u prospektima. Nedaleko od Motovuna Parenzana je smetlište, divlja deponij ili, ako netko više voli, nelegalno odlagalište otpada.



Opcina Motovun vec godinama muku muci sa zagadivacima, malo je reci nesavjesnima, koji smece dovoze na Parenzanu. Buduci da je prohodna, njome kamioni, traktori i druga vozila lako dolaze do skrivenih dijelova i ondje istovaruju smece.

U nekoliko su navrata Opcina i tamošnja lovacka udruga Fazan organizirale i ocistile dijelove trase, ali nakon toga opet su se na pojedinim mjestima pojavile hrpe smeca. Nacelnik Slobodan Vugrinec ne oslobada odgovornosti baš sve svoje sugradane, ali istice da se ipak najveci dio smeca na Parenzanu dovozi iz drugih krajeva.



Stoga ce, kaže, od Županije, koja i vodi medunarodni projekt "Parenzana - put zdravlja i prijateljstva", zatražiti pojacan nadzor nad trasom, ali i održavanje njenih oštecenih dijelova. Uz to Opcina ce nastojati otkriti pocinitelje i prijaviti ih inspekciji zaštite okoliša.

Vugrinec smatra da bi na pojedinim dijelovima trase trebalo urediti propuste za vodu, da padaline, kojima je obilovala ova zima, ne bi oštecivale i svojim djelovanjem urušavale trasu. Buduci da su se u posljednje vrijeme gotovo svi našli u financijskom škripcu, pitanje je kada ce se poduzeti konkretne mjere uredenja najugroženijih dijelova Parenzane.


Podijeli: Facebook Twiter