Stavite na liste i osobe s invaliditetom!

Okrugli stol u pulskoj Gradskoj knjižnici (B. PETROVIĆ)
Okrugli stol u pulskoj Gradskoj knjižnici (B. PETROVIĆ)

Tek 4,7 posto žena gradonačelnica, pet posto županica i 4,9 posto načelnica općina - rezultati su lokalnih izbora 2009. godine. Hoće li ove godine rezultati po žene biti nešto bolji, pokušalo se doznati na današnjem okruglom stolu "Žene s invaliditetom u lokalnim izborima" održanom u pulskoj Gradskoj knjižnici. Situacija je, dodajmo i to, prema istoj statistici za Istru nešto bolja - žene su u Županijskoj skupštini sudjelovale s 26,8 posto, u vijećima gradova s 28,8 posto, a u vijećima općina i mjesnih odbora s 19,5 posto.

Kako su naveli dr. Zorislav Bobuš, predsjednik Saveza udruga osoba s invaliditetom Hrvatske, i Marica Mirić, predsjednica Saveza društava distrofičara, okrugli stol održava se kao poticaj političarima da pred predstojeće lokalne izbore dobro razmisle da su osobe s invaliditetom, kojih je u Hrvatskoj više od 500 tisuća, jako glasačko tijelo na koje bi morali računati, a glasačima da ignoriraju one liste koje nemaju zastupljene žene i osobe s invaliditetom.

- Cilj nam je da u svako vijeće, svaku skupštinu uđe barem jedna osoba s invaliditetom, kako se o nama i našim problemima ne bi pričalo bez nas, nego da o njima pričamo mi sami, rekao je Davor Komar, predsjednik Društva distrofičara Istre koje je organiziralo skup.

- Protekli su izbori iz Sabora "izbacili" obje žene, osobe s invaliditetom, Vlada radi već 15 mjeseci, a još uvijek nije ustanovila Povjerenstvo za osobe s invaliditetom, rekao je Bobuš. Dodao je da žene, a posebice one s invaliditetom, do neke pozicije mogu doći samo onda ako dolaze na muškarčevo mjesto - da bi on otišao na neko još važnije.

Da se zakon poštuje, pojašnjava, u Saboru bi sjedilo 15 osoba s invaliditetom, od kojih osam žena s invaliditetom, no on se krši, a uskoro će zastupnica Gordana Sobol na istom mjestu postaviti i pitanje zašto državno povjerenstvo uopće prihvaća izborne liste suprotne zakonu, naveo je Bobuš..

- Država mora stvoriti okruženje da osobe s invaliditetom mogu ostvariti svoja prava i aktivno sudjelovati u svim sferama života, stoga izađite i zaokružite pametno, zaključila je Mirić. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter