Stav i osobnost kljucni za dug život

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stav o dogadajima u našem životu i prilagodljivost glavne su karakteristike koje omogucuju da doživimo 100 godina. Ove psihološke karakteristike presudnije su i od fizicke kondicije.

Na americkom Sveucilištu Georgia zakljucili su da je osjecaj koji imamo o sebi i svojim okolnostima te sposobnost prilagodbe nizu izazovnih situacija koje se akumuliraju tijekom života važniji od zdravlja.

Znanstvenici su istraživali kako psihološki i socijalni faktori uz genetiku i zdravlje utjecu na dugovjecnost. Promatrali su 244 ljudi starih 100 ili više godina u periodu od 2001. do 2009. Kriticni životni dogadaji i osobna povijest uz sposobnost da se prilagode stresnoj situaciji i dobro nose s negativnim promjenama kljucni su za uspješno starenje, zakljucili su.

Leonard Poon, direktor Instituta za gerontologiju na UGA College of Public Health i voditelj studije, rekao je: "Ono šo se dogada u necijem životu je bitno, no važnija je percepcija onog što se zbilo - to utjece na vaše osobno zdravlje."

I osobnost utjece na starenje. Otvoreni i savjesni stare zdravije od neuroticnih pojedinaca, pokazalo je istraživanje.

Osoba suocena sa stresnom situacijom može brzo pronaci emocionalno rješenje ili se dugo opterecivati problemom, objasnio je dr. Poon. "Ovaj drugi nacin je vrlo destruktivan, a prvi adaptivan", zakljucio je.


Podijeli: Facebook Twiter