Statusi za Branka Sterpina i Mirona Hausera

Miron Hauser (Arhiva)
Miron Hauser (Arhiva)

Jubilarna, 20. dodjela nagrade Status, koju Hrvatska glazbena unija već dva desetljeća dodjeljuje glazbenicima za iznimne glazbene izvedbe i postignuća u pop/rock, narodnoj, etno i jazz glazbi održat će se večeras s početkom u 20 sati u riječkom Pogonu kulture.

Pobjednike u ukupno 16 kategorija različitih instrumenata i stilova odabire žiri sastavljen od poznatih i priznatih hrvatskih producenata i glazbenika, a ove su se godine, u kategoriji jazza, nagrađena i dvojica istaknutih pulskih glazbenika - trubač Branko Sterpin i trombonist Miron Hauser. Sterpinu je to peti, a Hauseru prvi Status u karijeri.

Svi nagrađeni

Njih će dvojica, uz druge sastave, i glazbenike, nastupiti večeras na svečanosti dodjele nagrada u jazz sextetu zajedno sa Zvonimirom Šestakom, Hrvojem Gallerom, Vojkanom Jocićem i Janom Ivelićem, a svečanost dodjele vodit će glazbenik Dražen Turina Šajeta.

Uz Sterpina i Hausera, ostali ovogodišnji dobitnici u jazz kategorijama su Darko Jurković Charlie za električnu gitaru, Vojkan Jocić za saksofon, Hrvoje Galler i Zvjezdan Ružić Zwecky  dijele nagradu za klavir, Zvonimir Šestak u kategoriji kontrabas/bas gitara, Janko Novoselić za bubnjeve, te Šimun Matišić za vibrafon.

U zabavnoj, pop, rock i urbanoj glazbi nagrađeni su Marko Vojvodić za električnu/akustičnu gitaru, Krešimir Šokec Šoki i Robert Vrbančić dijele Status za bas gitaru, Goran Kovačić za klavijature, Jan Ivelić Pele za bubnjeve, Jakša Kriletić Jordes za saksofon, dok je u kategoriji ostalih glazbala nagrađen Krešimir Oremuš za usnu harmoniku.

Izložba fotografija

U kategorijama narodne i etno glazbe za tamburu je nagrađen Ivica Plivelić, a Marko First za violinu. Nagradu za mladu nadu dobila je riječka basistica Lidija Strika, odnedavno članica grupe En Face.

Posjetitelji će u riječkom Pogonu kulture moći pogledati i izložbu fotografija poznatog svjetskog glazbenog fotografa Alana Messera, pred čijim su se objektivom u prošlosti našli Beatlesi, Rolling Stonesi, The Who, Deep Purple, Johnny Cash, Jimi Hendrix, Bob Dylan...

"Trebao bih dobiti kaznu, a ne nagradu"

Trombonist Miron Hauser kaže da mu nagrada Status ima izvjesnu težinu i važnost jer o njoj odlučuju kolege muzičari. To je, veli, priznanje prijatelja, kolega i struke i zbog toga mu je drago.

Branko Sterpin veli da njemu dobiveni Status predstavlja poruka kolega glazbenika da uvelike cijene njegovu svirku te im je zahvalan na tom velikom komplimentu.

- Mislim da glazba nije utrka. Ne bih rekao da je itko od nominiranih kolega trubača manje zaslužio ovu nagradu od mene. Svirajući iz dana u dan trubu, suočavajući se sa silnim "trubačkim manama", ponekad imam osjećaj da bih trebao dobiti nekakvu kaznu, a ne nagradu. Ipak, nagrada je zasigurno velika motivacija za daljnji rad i vježbanje. Prvi dobiveni Status možda mi je djelovao glamuroznije tada, nego ovaj dobiveni sada, ali već sam tada shvatio da je najveća nagrada glazbeniku dobro odsvirani koncert, a ove ostale nagrade su dobrodošle ako dođu, ali nisu neophodne, iskreno zaključuje Branko Sterpin. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter