Statini bi mogli smanjiti rizik od depresije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lijekovi za snižavanje kolesterola - statini mogli bi smanjiti i rizik od razvoja depresije, pokazalo je americko istraživanje koje je obuhvatilo gotovo tisucu osoba.

Znanstvenici ipak isticu da još nije jasan mehanizam kojim bi ti lijekovi mogli utjecati na raspoloženje potrošaca, kazao je voditelj istraživanja Christian Otte sa Charite University Medical centra u Berlinu koji je rezultate objavio u casopisu Journal of Clinical Psychiatry.

Rezultati ipak podupiru tezu da bi sužene krvne žile u mozgu, zbog naslaga na stjenkama žila protiv kojih se bore statini, mogle igrati ulogu u razvoju depresije.

"Moguce je da statini imaju pozitivne ucinke na simptome depresije svojim pružanjem zaštite u cerebrovaskularnim procesima", kazao je Otte.

U SAD, prema podacima za razdoblje od 2005. do 2008. godine, cetvrtina osoba starijih od 45 godina uzimala je statine.

Kako bi utvrdili imaju li statini utjecaj na depresiju znanstvenici su kroz šest godina pratili gotovo tisucu osoba u Kaliforniji. Sve su bile srcani bolesnici i na pocetku istraživanja njih 65 posto uzimalo je statine.

Na pocetku istraživanja medu korisnicima statina bilo je 17 posto onih sa depresijom, a medu onima koji ih nisu koristili bilo je 24 posto depresivnih.

U skupini osoba koje na pocetku istraživanja nisu imale depresiju te simptome tijekom šest godina razvilo je 18 posto onih na statinu i 28 posto onih koji nisu uzimali statine.

Strucnjaci koji nisu povezani s istraživanjem isticu da je potrebno još analiza kako bi se iskljucio utjecaj drugih cimbenika prije definitivnih zakljucaka o pozitivnim ucincima statina na depresiju.


Podijeli: Facebook Twiter