Stasala Riviera Adria - najveca turisticka tvrtka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S 1. rujnom Rabac d.d. i krcki Zlatni otok d.d. više ne postoje jer su pripojeni poreckom društvu Riviera Adria, što je novi naziv Riviere Porec. Time je završen proces nastanka najvece turisticke tvrtke u Hrvatskoj po prihodima i kapacitetima.

U vlasništvu nove tvrtke 17 je hotela, osam turistickih naselja i sedam kampova u najatraktivnijim turistickim destinacijama - Porecu, Rapcu, Krku i Dubrovniku. Dubrovnik - Babin Kuk ostaje tvrtka kcer ciji je vecinski dionicar Riviera Adria.

Upravu novog društva cine: Edi Cernjul, Marko Cižmek, Tihomir Nikolaš i predsjednik Veljko Ostojic. Iz Riviere Adrije pojašnjavaju da ce u sezoni zapošljavati 2.500 radnika, od kojih je 40 posto stalno zaposlenih, te da je prioritet u procesu pripajanja bilo ocuvanje svih radnih mjesta.

- Prednosti koje donose velicina i optimizacija organizacije poslovanja su povecane mogucnosti novih ulaganja i unapredenja usluge te jacanje tržišne pozicije, kako na domacem tržištu, tako i u medunarodnim okvirima, zakljucuju iz Rivijere.

Medutim, svaka promjena i napredak imaju svoju drugu stranu. Tim potezom je nestalo društvo Rabac koje je ove godine obilježilo 50 godina postojanja i koje je bilo nositelj razvoja turizma u gradu podno Labina. Prvi rabacki hotel Quarnero otvoren je 1889., što se uzima godinom pocetku razvoja turizma u Rapcu.

Turizam koji danas poznajemo u Rapcu pocinje 1961. godine, osnivanjem ugostiteljskog poduzeca Rabac. Dvije godine kasnije se poduzecu pripaja ugostiteljsko poduzece Jadran, a 1965. i autokamp. Od 1961. do 1971. razdoblje je intenzivne izgradnje smještajnih kapaciteta, koji dugi niz godina cine okosnicu ponude te destinacije. Iz tog razdoblja datira hotel Valamar Sanfior te turisticka naselja Girandella i St. Andrea. Tijekom 2001. realizirana je prodaja gospodarske cjeline Maslinica talijanskoj grupaciji Horstmann, a godinu dana i hotela Apollo tvrtki MB Alona.

Danas turisticki kapaciteti Rapca omogucuju primitak oko deset tisuca gostiju u mjesto od svega 1.500 stalnih stanovnika. U Rapcu se nalazi 10 smještajnih objekata tvrtke Rabac, od toga šest hotela, turisticko naselje s tri paviljona, apartmanima i vilama te jedan kamp.

Zagrebacka burza je u cetvrtak popodne uklonila iz svoje kotacije dionice Rapca, Zlatnog otoka i Riviere Porec. Posljednji su se put nudile na prodaju, odnosno bile istaknute ponude za kupnju. Dionica Rapca prodana je po gotovo 242 kune, ona Riviere po 234 kune, a dionicama Zlatnog otoka u cetvrtak nije trgovano. Od petka se trguje dionicama Riviere Adrije. (P. GREGOROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter