Stasaju nove generacije jazz glazbenika


Ovogodišnji, 17. po redu festival Jazz is Back! BP koji se održao u Grožnjanu u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži, Općine Grožnjan i Polivalentnog kulturnog centra Istarske županije, predstavio je bogat program od čak 19 koncertnih večeri, na kojima su nastupili brojni glazbenici iz Hrvatske i inozemstva. Festival je u subotu zatvoren velikim koncertom polaznika Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži, koja se održavala dva tjedna u Grožnjanu paralelno s festivalom.

Nastupilo je četrdesetak polaznika koji su došli iz Turske, SAD-a, Hrvatske, Slovenije, Nizozemske, Mađarske, Češke, Francuske i Njemačke, a umijeću jazza podučavala ih je međunarodna ekipa mentora - trombonist Luis Bonilla, trubač James Robert Rotondi, pjevačica Maucha Adnet, pijanist Davor Dedić, pijanist Bruce Barth, bubnjar John Riley, basist Goran Rukavina, gitarist Elvis Stanić i saksofonist Karlheinz Miklin. Pred brojnom publikom, polaznici su, okupljeni u razne sastave predstavili vrsno muziciranje kroz izvedbu raznih jazz standarda - poput "Witch Hunt" Waynea Shortera, "So What" Milesa Davisa, "In a Sentimental Mood" Dukea Ellingtona, Jobimove "One Note Samba" i drugih, a posebno je zanimljivo da su se na ovogodišnjem završnom koncertu i sami polaznici predstavili kao skladatelji i aranžeri, te su i odsvirali vlastite kompozicije - poput "Psycho Daelya" Tina Takača i Dražena Gašparca ili pak "Grožnjan Voyage" koju potpisuje kolektiv polaznika. Iako mladi, mnogi polaznici su pokazali zavidno umijeće muziciranja, a grožnjanska jazz škola još jednom pokazala da u tom gradiću uspješno stasaju nove generacije mladih jazz glazbenika.

Sve izvedbe nagrađene su dugim aplauzima, a na samom kraju polaznicima Ljetne jazz škole HGM-a uručene su diplome, čime je i službeno završena ovogodišnja sezona jazza u Grožnjanu. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter