Startao studij informatike u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preddiplomski studij informatike pulskog sveucilište u srijedu je svecano otvoren pred novopecenim brucošima, profesorima kao i predstavnicima informatickih tvrtki koji su pozvani da aktivno sudjeluju u izvedbi nastavnog procesa.

Kako je istaknuo Giorgio Sinkovic, voditelj tog studija Odjela za ekonomiju i turizam, minimalno deset posto svakog kolegija sadržavat ce prakticni dio koji ce se odvijati u suradnji s gospodarstvenicima. Studij traje tri godine nakon cega student stjece titulu sveucilišnog prvostupnika informatike.

Intencija je da se studij informatike postupno izdvoji u poseban odjel te da se razvije u tehnicki smjer buduci da se trenutno odvija kao društveni studij. U planu je pokretanje i diplomskog studija informatike kako bi se studentima pružila mogucnost nastavka ovog studija, a zasad oni mogu nastaviti studiranje na postojecem diplomskom studiju poslovne informatike.



- Potreba za informaticki obrazovanim kadrom, kao i važnost informacijsko-komunikacijske tehnologije kao temeljne poluge gospodarskog razvoja na županijskoj i nacionalnoj razini temeljni su razlozi za pokretanje ovoga studija, kazao je procelnik odjela Valter Boljuncic.

Prvi zahtjev za otvaranjem ovog studija odaslan je još u studenom 2008. godine, a dopusnica resornog ministarstva stigla je, gotovo neocekivano, ovog rujna. Iako su upisi brucoša vec bili pri kraju, pa je otvaranje pocelo u nezgodnom trenutku, novi je studij privukao 30 redovnih studenata i 45 studenata uz rad, što, veli Boljuncic, dokazuje da postoji veliki interes za informatiku.

Dio nastave organizirat ce se putem e-ucenja, studentima je na raspolaganju videokonferencijska dvorana i informaticki laboratorij, a u planu je opremanje još jednog informatickog laboratorija u cemu ce, obecao je pulski gradonacelnik Boris Miletic, sudjelovati Grad Pula i Županija.

Rektor Robert Matijašic kazao je da strateški plan sveucilišta, osim poboljšanja društvenih, humanistickih i umjetnickih studija, predvida širenje prema tehnickim i tehnološkim znanostima, a studij informatike je upravo korak k tome. (M. JERIN, snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter