Starta osmi Festival vizualnih umjetnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni festival vizualnih umjetnosti u Novigradu doživjet će svoje osmo izdanje. Od 17. do 22. kolovoza zaživjet će s građanima i umjetnicima na ulicama grada u starogradskoj jezgri, u Muzeju i galeriji Rigo.

Ovogodišnji je Festival tematski posvećen biciku, konceptu "bicikliranja", "recikliranja", "zelenog", "pokrenutog" ili "okrenutog" kroz modernu i suvremenu umjetničku praksu. U danima Festivala bit će otvorena izložba umjetničkih djela brojnih domaćih i stranih umjetnika koji su svoju inspiraciju biciklom i bicikliranjem nadahnuto izrazili različitim umjetničkim jezikom, kroz intervencije u prostoru, likovni izričaj i fotografiju.

I sedma umjetnost , kinematografija, odvest će nas svojom pokretnom slikom u nezboravne kadrove kultnih filmova, poput onog u "Kradljivcima bicikla" (Vittorio de Sica) koji se smatra jednim od najboljih filmova iz doba talijanskog poraća, i najvećim iz pravca neorealizma. Za filmofile su predviđene i druge značajne filmske projekcije, svaki dan trajanja festivala.

Od zanimljivosti izdvajamo i besplatne radionice / workshopove gdje će sudionici naučiti izrađivati bicikl od bambusa vođeni od strane članova Bamboo Bicycle Cluba iz Londona. Radionice su otvorene od 17. do 19. kolovoza u vremenu od 11 do 13 i od 19 do 22 sata u Lapidarijumu.

Radionicu bicikliranja - recikliranja vodit će Margerita Rakić iz Pule, a bit će dostupne svim zainteresiranima, svaki dan u Lapidarijumu, od 19. do 21. kolovoza od 11 do 13 i od 19 do 22 sata.

Zainteresirani se na radionice mogu prijaviti putem e-mail adrese: [email protected]

Festival je ostvaren sredstvima Grada Novigrada, Turističke zajednice Grada Novigrada, Upravnog odjela za društvene djelatnosti Istarske županije, Ministarstva kulture RH, Talijanskog kulturnog centra Zagreb, Galerije Krinzinger Vienna, Francuskog instituta Zagreb, Keindl sporta i Exrtemusa. (S. BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter