Starta jedna od najneizvjesnijih sezona u F1

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova sezona Formule 1 starta u nedjelju, 16. ožujka, u Melbourneu, a nakon 19 utrka završit će 23. studenoga u Abu Dhabiju.

Bit će to uzbudljiva i neizvjesna sezona jer je došlo do značajnih promjena bolida i motora. Najveća novost je što se ponovno uvode turbo motori te ograničavaju uvjeti korištenja sklopa KERS koji postaje ERS, ali i čitav niz novih tehničkih pravila koja će utjecati na vanjski dio bolida. Naime, nova pravila traže višu šasiju i niži završetak nosa pa će njezin izgled biti "ružniji", ali i sigurniji kod frontalnih sudara.

Sezona će donijeti i značajne promjene u vozačkim postavama, a najzanimljivija će biti svakako ona Ferrarijeva za čijim će bolidima sjediti dva bivša svjetska prvaka Fernando Alonso i Kimi Raikkonen.

U kalendaru su dodane dvije utrke koje će se voziti u Austriji i Sočiju, a više nema Velike nagrade Europe, dok će se utrka za Veliku nagradu Njemačke umjesto u Nuerburgringu voziti Hockenheimringu.

Kod vozača Sebastian Vettel, koji je prethodne četiri godine osvajao naslove prvaka u F1, na testiranjima uoči sezone nije postizao zapaženije brzine u Red Bullovom bolidu, koji brani titulu svjetskog prvaka među konstruktorima, pa bi to mogla biti puno uzbudljivija sezona i u konkurenciji konstruktora jer su Mercedes i Williams na testiranjima pokazali izuzetne rezultate.

Uz Vettela sezonu će započeti četiri svjetska prvaka - Jenson Button, Lewis Hamilton, Kimi Raikkonen i Fernando Alonso - i među njima treba tražiti pobjednika ovogodišnje sezone u F1.

Na današnjem prvom treningu za VN Australije u Melbourneu najbrži je bio Španjolac Fernando Alonso u Ferrariju, dok su iza njega ostali Jenson Button u McLarenu i Valtteri Bottas u Williamsu.

Na drugom treningu dominantna je bila momčad Mercedes - prvi je bio Lewis Hamilton, a drugi njegov momčadski kolega Nico Rosberg - dok je treći bio Alonso. (Hina)

 

Raspored utrka F1 u 2014. godini:

1. Australija (Albert Park) 14. – 16. ožujka

2. Malezija (Sepang) 28. – 30. ožujka

3. Bahrein (Sakhir) 4. – 6. travnja

4. Kina (Shanghai) 18. – 20. travnja

5. Španjolska (Catalunya) 9. – 11. svibnja

6. Monako (Monte Carlo) 22. – 25. svibnja

7. Kanada (Gilles Villeneuve) 6. – 8. lipnja

8. Austrija (Red Bull Ring) 20. – 22. lipnja

9. Velika Britanija (Silverstone) 4. – 6. srpnja

10. Njemačka (Hockenheim) 18. – 20. srpnja

11. Mađarska (Hungaroring) 25. – 27. srpnja

12. Belgija (Spa-Francorchamps) 22. - 24. kolovoza

13. Italija (Monza) 5. – 7. rujna

14. Singapur (Marina Bay) 19. – 21. rujna

15. Japan (Suzuka) 3. – 5. listopada

16. Rusija (Sochi) 10. – 12. listopada

17. SAD (Austin) 31. listopada – 2. studenoga

18. Brazil (Interlagos) 7. – 9. studenoga

19. Abu Dhabi (Yas Marina) 21. – 23. studenoga


Podijeli: Facebook Twiter