Start prvog plova danas u 10 sati

U pet godina podijeljeno je 300 kompostera (T. GRBIĆ)
U pet godina podijeljeno je 300 kompostera (T. GRBIĆ)

Pripreme za najveću domaću regatu su zaključene i danas se u 10 sati u pulskom akvatoriju očekuje start prvog plova 26. izdanja jedriličarske regate "Sveti Nikola". Među više od 640 jedriličara na startu će se naći i europski prvak u klasi optimist, Stefan Yuill iz AJK Beograd.

Radovan Drezga, trener europskog prvaka već petu godinu za redom dolazi na "Svetog Nikolu".

- Dolazimo redovno na "Svetog Nikolu" jer je ovo najveća regata u ovom dijelu godine. Domaćini su izuzetno ljubazni, uvijek nas dočekaju domaće fritule i nasmijani prijatelji. Nemamo često prilike na jednom mjestu jedriti u ovako jakoj konkurenciji. Trenutno testiramo opremu za novu sezonu. Nakon osvojenog europskog prvenstva ove godine, u 2018. cilj nam je što bolji nastup na svjetskom prvenstvu na Cipru. Budući da veći dio godine treniramo s klubom Clivo iz Ližnjana, trudimo se barem tjedan dana u mjesecu provesti u Istri. Uvjeti za jedrenje su dobri i pružaju nam odličnu podlogu za pripremu i treninge - rekao je Drezga.

Zahtjevna organizacija

A on, europski prvak, ne priča previše. Puno je "rječitiji" na moru.

- Zabavno je biti na moru okružen s tolikim brojem optimista, izgleda da će nas biti više nego što nas je bilo na europskom prvenstvu. Očekujem da ću imati prilike isprobati novu opremu - rekao nam je samozatajni europski prvak.

Inače, u Vegi je u četvrtak sve vrvjelo od jedriličara, jedrilica, gumenjaka i prikolica. Organizacija ovakvog događaja je izuzetno zahtjevna, natjecatelji iz većine klubova dolaze u roku od par sati. Iskrcavaju jedrilice na "Mornaru", odvoze gumenjak na "Delfin" ili "Bunarinu" i vraćaju se s prikolicom natrag. Za to vrijeme jedriličari u dobi od 7 do 25 godina opremaju jedrilice i slažu jedra kako bi sve bilo spremno za petak. U petak je start predviđen za 10 sati, što znači da jedriličari moraju biti spremni za isplovljavanje u 8 i 30 ujutro. U to vrijeme organizatori će već odraditi svoj dio posla na kopnu, odnijeti utege i bove na regatne brodove i osigurati prostor za spuštanje jedrilica.

Volontira od osme

Jedan od glavnih volontera koji već više od 20 godina dolazi u klub je Žarko Sinčić iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre.

- Žarko godinama dolazi u naš klub, a posebno se aktivira prije i za vrijeme regata. On ima vodeću ulogu u organizaciji smještaja prikolica i jedrilica. Svoj zadatak shvaća izuzetno ozbiljno i odgovorno te jako doprinosi i pomaže u organizaciji same regate - rekao na je Ted Weidlich, tajnik JK Vega.

- Prvi sam put došao u klub kad sam imao 8 godina, puno jedriličara se od tada promijenilo, ali ja sam ostao. Treneri su bili i otišli, a od svakog sam ponešto naučio. Jako volim more i jedrenje. Nakon što opremimo jedrilice ponekad odem s trenerima u gumenjak i pratim cijeli trening - rekao nam je Žarko. (Gea BARBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter