Start me up - 16 kandidata za poslovno usavršavanje

Edukacija će se odvijati u prostorijama pulskog Fakulteta ekonomije i turizma (A. TOŠIĆ/arhiva)
Edukacija će se odvijati u prostorijama pulskog Fakulteta ekonomije i turizma (A. TOŠIĆ/arhiva)

Na natječaju za projekt "Poslovno usavršavanje mladih Start me up 2013.", koji je trajao od 23. rujna do 11. listopada, izabrano je 16 kandidata koji će sudjelovati u besplatnom programu edukacije čiji je cilj promicanje poduzetničke kulture među mladima, jačanje povezanosti poslovnog i obrazovnog sektora te jačanje konkurentnosti mladih na tržištu.

Program je na konferenciji za novinare predstavila njegova voditeljica Ivana Ajduković Prepušt iz udruge Start me up, koja u suradnji s pulskim Fakultetom ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", Istarskom županijom i riječkom podružnicom Hrvatske udruge poslodavaca provodi projekt već treću godinu za redom.

Ciljna skupina natječaja bili su studenti završnih godina (pred)diplomskih studija te mladi bez radnog iskustva ili oni koji ga imaju manje od godinu. Za razliku od prethodnih godina, kada su se većinom prijavljivali studenti, sada su se mahom prijavile mlade nezaposlene osobe koje žele steći nova znanja i vještine, postati konkurentnije na tržištu rada te razviti vlastite poduzetničke inicijative.

Županijski pročelnik za gospodarstvo Alen Damijanić rekao je da su iskustva ovog programa pozitivna te da su mnogi polaznici pronašli posao, dosad njih 14. No, potrebno je, smatra pročelnik, dati šansu i "mrvicu slabijim" studentima, onima s prosjekom ocjena nižim od potrebnih 3,5.

I Danijela Križman Pavlović, dekanica pulskog FET-a, smatra da je projekt uspješan, budući da studenti na fakultetu stječu formalno obrazovanje, no bitno je i ono neformalno koje se dobiva na ovakvim radionicama, budući da će se polaznici u raznim tvrtkama suočiti s konkretnim poslovnim problemima.

Edukacija će se odvijati u prostorijama FET-a, a predavanja će održavati profesori, savjetnici, ali i predstavnici uspješnih tvrtki. Program počinje 18. listopada i traje do polovice prosinca, nakon čega će polaznici dobiti certifikate.

Nenad Sajfer, regionalni direktor HUP-a, kazao je da i poslodavci u ovom programu pronalaze interes jer su im potrebni mladi, visokoobrazovani, kompetitivni kadrovi, a ovim se putem za poslodavce obavlja mini head hunting. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter