Starost majki ne utječe na zdravlje djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djeca starijih majki čini se da nisu izložena riziku češćeg pobolijevanja kasnije u životu, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Demography.

Rezultati pokazuju da odrasle osobe čije su ih majke rodile u dobi od 35 do 44 godine nisu ništa manje zdrave u svojim 40-im i 50-im godinama života nego one čije su majke u trenutku poroda bile stare između 25 i 34 godine.

Dok je i dalje točno da su starije majke izložene većem riziku pobačaja ili pojavi Downova sindroma kod djeteta čini se da su trudnoće premladih majki opasnije za zdravlje djece od trudnoće u starijoj dobi, kazao je znanstvenik Mikko Myrskyla s njemačkog Max Planck instituta za demografska istraživanja. 

Znanstvenici su obradili podatke 18 tisuća američkih majki i djece i uočili da su se zdravstveni problemi podjednako javljali kod odraslih osoba čije su majke bile stare od 25 do 44 godine. No, odstupanja su uočili u zdravlju osoba čije su majke bile mlađe u trenutku poroda. Tako su pet posto više zdravstvenih tegoba imale osoba čije su majke rodile u dobi od 20 do 24 godine, te 15 posto više tegoba odrasle osobe čije su majke rađale u dobi od 14 do 19 godina.

Najvažniji faktori za dugoročno zdravlje potomstva pokazali su se stupanj obrazovanja majke i broj godina koje je živjela nakon poroda, što znanstvenici objašnjavaju time da s godinama djeca lakše svladavaju stres zbog gubitka majke. (Hina)   


Podijeli: Facebook Twiter