Starorimski pjesnici u blues ruhu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program prvog pulskog Rock Campa nastavljen je u petak workshopom na kojem je gostovao talijanski blues gitarist Mike Sponza, a on se pak u večernjim satima sa svojim sastavom koncertno predstavio i u pulskom Rock Caffeu.

Također, koncert u Puli dio je promotivne turneje na kojoj Mike Sponza predstavlja svoj najnoviji album "Ergo Sum" - za čije stvaranje su ga inspirirale pjesme starorimskih pjesnika - poput Horacija, Catullusa i drugih. Makar na prvu spoj starorimske poezije i bluesa nema baš neke poveznice, Sponza je to u uvodniku svog albuma pojasnio: "…otkrio sam "trait d'union" između starorimskih pjesnika i tekstova Willieja Dixona, Muddyja Watersa i Boba Dylana. To je potreba i želja da opišu osjećaje i daju odgovore na nebrojena pitanja. Kroz tisuće godina, pitanja su ista: bilo da radi se o ljubavi, prijateljstvu, politici, obitelji… a siguran sam i da će odgovori biti isti. Jer, čovjek se nikad neće promijeniti. Na sreću."

Upravo taj uvodnik najbolje opisuje koncept albuma koji je Sponza u petak u cijelosti koncertno predstavio pulskoj publici - da nije bilo prethodnog pojašnjenja, teško da bi itko shvatio da Sponza pjeva stihove starorimskih pjesnika. Jer, u njegovoj interpretaciji, to jest klasični blues s tekstovima na engleskom jeziku, a publika je pak glasnim aplauzima pokazala da im se itekako sviđa Sponzina glazba i interpretacija. Na koncertu se bendu pridružio i specijalni gost - klavijaturist Billy Ray Schlag, inače član sastava Sister Soul & The Blaxperts, a kako je Sponza rekao, oni su se u petak prvi put u životu sreli i kliknuli na prvu, stoga su odmah odlučili dobru energiju podijeliti i na pozornici. Osim autorskih skladbi s albuma "Ergo Sum", Sponza je odsvirao i nekoliko covera, a u izvedbi klasika "Unchain My Heart" pridružila im se i pjevačica Tijana Kruškić.

Iako je promotivna turneja još u tijeku, Sponza nam je otkrio da uskoro izlazi i novi album, nazvan "Made in the 60's", koji je, kao i prethodni, sniman u slavnom Abbey Road studiju u Londonu. Na novom albumu Sponza je surađivao s Peteom Brownom, koji je u svojoj bogatoj karijeri surađivao s grupom Cream, zatim Jackom Bruceom, Gingerom Bakerom, Ericom Claptonom i drugima, te je autor hitova poput "White Room", "I Feel Free" i "Sunshine of Your Love". S Brownom je Sponza napravio konceptualni album, te svaka od pjesama - kojih je ukupno deset na albumu - posvećena po jednoj godini turbulentnih šezdesetih i tadašnjim zbivanjima. Također, na novom albumu mu gostuje i brass sekcija koja je surađivala sa slavnom Amy Winehouse, a posebna gošća je i škotska pjevačica Eddi Reader.

Koncertni program Rock Campa Pula se nastavlja do ponedjeljka, te će tako večeras u 21 sat u Circolu nastupiti pulski Eho i slovenski Nevermind, u nedjelju također u 21 sat bosanskohercegovački bend Jufkamental, a u ponedjeljak je završni koncert polaznika Rock Campa te grupe CherryBombz. Također, koncertna večer u ponedjeljak ujedno je i prvi dan Croatia Bike Weeka. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter