Starina se ne smije potisnuti i zaboraviti

Daddy G - još jedno veliko ime početkom rujna u Puli
Daddy G - još jedno veliko ime početkom rujna u Puli

I ove se godine tražila stolica u hladu pod stoljetnim orahom, u mjestu Sveti Bortul, smještenom na brdu, s kojeg puca predivan pogled na Rašu i rašku dolinu. Tradicionalna je to manifestacija u sklopu Bortulje, poznata kao "Marenda pod ureh" koja se održava možda i više od stoljeća. Prigoda je to za brojne susrete, a među posjetiteljima nerijetko se vide i mještani koji žive u inozemstvu, a trenutno u rodnom kraju provode godišnji odmor.

Sportska legenda Labinštine

Na poznatoj "marendi" sreli smo i sportsku legendu Labinštine, 98-godišnjeg Tonija Gregorića, rođenog samo nekoliko kilometara dalje od Svetog Bortula, koji nam je ispričao kako se sjeća da je na "Marendu pod ureh" dolazio sa svojim ocem kao dječarac od nekih desetak godina.

- Onda je tu bio i mali sajam, ljudi su prodavali razne proizvode a održavao se i manji stočni sajam. Budi to uspomene i drago mi je da se ta tradicija održala, a još mi je draže kad vidim da svake godine ima puno posjetitelja. Znate, starina se ne smije potisnuti i zaboraviti, nego je moramo čuvati i njegovati za buduće naraštaje. Zato sam ponosan da se ovaj događaj nije zapustio i da se stalno njeguje i održava, rekao nam je barba Toni, koji usprkos svojih skoro pa stotinu godina, i dalje sudjeluje u društvenom životu Labina, aktivan je na sportskom polju, zasigurno jedan od najstarijih građana Hrvatske koji je aktivan na društvenim mrežama te još uvijek vozi svoj automobil.

Lovačko-gljivarski kotlić

Gastronomska ponuda bila je izuzetno bogata. Nudile su se tripice, kiseli kupus, ćevapi, domaći pršut, jela od riba… Sve je započelo u srijedu turnirom u briškuli i trešeti, a nastavilo se jučer svetom misom u mjesnoj crkvici, a nakon toga već spomenutom marendom po starinske užonce, a uz nju se nudio i lovačko-gljivarski kotlić koji su pripremili članovi gljivarskog društva "Martinčica". Poslije podne se igralo polufinale i finale u briškuli i trešetu te su dodijeljene nagrade pobjednicima. Sve se nastavilo do kasno u noć plesom i pjesmom, uz odličan Duo Spektar. Pokrovitelj ove tradicionalne fešte je Općina i Turistička zajednica općine Raša. (Adriano ŠĆULAC)




Podijeli: Facebook Twiter