Starim batanama novi sjaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak starta ovogodišnji ciklus Veceri ribarske tradicije, koje zajednicki prireduju Turisticka zajednica, Grad Rovinj i udruga Kuca o batani. Rijec je o cjelovecernjem programu koji na rivi predocuje život rovinjskih ribara, njihove obicaje i tradiciju. Uz izvodenje bitinada i ribarske gastro specijalitete, pred ocima gostiju na rivi radit ce se i na tradicionalnoj ribarskoj brodici batani.

- Na prvoj ovogodišnjoj ribarskoj veceri na središnjem trgu nastupit ce Mirko Cetinski s Party Bandom, Mirjana Bobuš, Mario Battifiaca, Robert Grubišic, klapa Tramuntana i bend Accept. Na Trgu Riviera pred velikim molom istovremeno ce nastupati folk grupa Batana, Sergio Preden Gatto i KUD "Marco Garbin", najavila je direktorica TZ-a Odete Sapac.



U nastavku programa izgradnje batana na otvorenom ove ce se godine pred muzejom o batani zbog štednje popravljati stare batane. Ovisno o tomu u kojem su stanju, što ce se moci utvrditi nakon uklanjanja stare boje, preuredit ce se dvije do tri batane, koje ce potom biti porinute u more.

- Popravkom starih batana dajemo svoj prilog proracunskoj štednji. Istodobno ih spašavamo od propadanja, što je takoder prilog vrednovanju ovih brodica, naglasio je dogradonacelnik i idejni zacetnik udruge Kuca o batani Marino Budicin.

Prva ce se u petak poceti popravljati batana ribara Angela Sbisá. Nakon rekonstrukcije dobit ce naziv "Vogari", što je njegov nadimak. Buduci da je Sbisá u godinama, batanu ce nadalje cuvati jedan od mladih rovinjskih ribara.



- Naša udruga vodi brigu o starijim batanama, vecinom u posjedu starijih Rovinjaca, koji nemaju ni novca ni snage za njihovu obnovu. Sve smo te batane popisali i nastojimo se brinuti o njihovom ocuvanju. Nakon ove popravljat cemo batanu jednog gospodina koji dolazi u Rovinj kao naš dragi gost, istaknuo je Riccardo Bosazzi, tajnik udruge Kuca o batani.

Odete Sapac podsjetila je da je projekt "Povorka batana" dobio nagradu Hrvatske turisticke zajednice kao najoriginalniji na Jadranu. Ispocetka je vlasnike batana valjalo moliti da idu u povorku s turistima, a sad se taj projekt uhodao i sam se financira. Odvija se svakog utorka i petka, a u njemu sudjeluje i do deset batana.

- Za nas je najznacajnije što smo uz provedbu ovog projekta zaštitili ne samo batanu, vec i vještine brojnih ribara. Povorka batana pocinje u gradskoj luci, a nakon plovidbe oko povijesne jezgre Rovinja nastavlja se u Švalbinoj ulici u spaciju Matika, kaže Sapac.

Inace, dosad su na rivi izgradene cetiri batane – "Fiamita", "Calsanta", "Arupina" i "Liliana" Tri koriste rovinjski ribari, a jedna je darovana Gospicu, gradu-prijatelju. Nedavno je pokrenuta inicijativa da se jedna batana uz uspostavu prijateljstva daruje makedonskom gradu Ohridu.


Podijeli: Facebook Twiter