Stariji i nemoćni jednim potpisom ostaju bez svega

Mnogi su ostali bez svoje imovine, tvrde u Sindikatu umirovljenika (Ante ČIZMIĆ/CROPIX)
Mnogi su ostali bez svoje imovine, tvrde u Sindikatu umirovljenika (Ante ČIZMIĆ/CROPIX)

Deseci tisuća starijih osoba izloženi su prijevarama, ponižavanju, otimačini imovine, zbog nedovoljne skrbi i nadzora u području ugovaranja uzdržavanja. To postaje svojevrsni biznis koji se obavlja na marginama društva, u spregama brojnih subjekata, a na štetu umirovljenika i starijih osoba, upozorili su jučer iz Sindikata umirovljenika Hrvatske u dopisu koji su uputili Ministarstvu pravosuđa sa zahtjevom za hitnu izmjenu i dopunu Zakona o obveznim odnosima.

Traže strože reguliranje propisa o doživotnom uzdržavanju te promptno ukidanje instituta dosmrtnog uzdržavanja koji je posebice opasan jer samim činom potpisa osobe ostaju bez svoje imovine, odnosno uzdržavatelj odmah stječe pravo uknjižbe vlasništva. S druge strane, ugovorom o doživotnom uzdržavanju, imovina prelazi u vlasništvo davatelja uzdržavanja tek nakon smrti uzdržavane osobe. - Kako raste siromaštvo, sve je veći broj onih koji posežu za takvim ugovorima te bivaju prevareni zbog čega nerijetko slučajevi završavaju na sudu, ali sudska praksa pokazuje da suci ne raskidaju takve ugovore čak ni kada postoje jasni dokazi da su osobe, a riječ je često o starijim i bolesnim ljudima, dovedene u zabludu prilikom potpisivanja ugovora. U našem se sudstvu razvila cijela mafija koja stoji iza ovog biznisa, a u kojem sudjeluju i neki javni bilježnici, kao i socijalni radnici, a ako nisu upleteni, onda su inertni i ne rade svoj posao, zatim i državni službenici kao i navodne dobrotvorne udruge, upozorava Jasna A. Petrović, predsjednica ovog sindikata.

Stoga u sindikatu traže kontrolu države, odnosno da se uvede obavezna suglasnost centra za socijalnu skrb. Također, davatelj uzdržavanja, prema njihovom prijedlogu, ne bi mogao istovremeno imati dva ili više ugovora o doživotnom uzdržavanju, dok ih sada u nekim slučajevima, napominje Petrović posjeduju čak i deset! (Maša JERIN)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter