Starije osobe koje piju kavu duže žive

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Starije osobe koje piju nekoliko šalica kave na dan manje su u opasnosti od smrti u iducih 14 godina, nego njihovi vršnjaci koji izbjegavaju kavu, pokazala je americka studija na 400 tisuca ljudi.

Kava se posebno povezuje sa smanjenjem rizika od smrti od srcanih bolesti, moždanog udara, infekcija, ozljeda i nesreca, objavili su istraživaci u studiji objavljenoj u casopisu New England Journal of Medicine.

No upozorili su i da te rezultate treba oprezno interpretirati jer su navike ispijanja kave mjerili samo u jednome trenutku, a ne zna se ni koji su sastojci kave povezani s dužim životom.

"Znamo da kava ima utjecaja na mozak, pa je moguce da to igra neku ulogu", kaže vodeci istraživac Neal Freedman iz Nacionalnog zdravstvenog instituta u Rockvilleu u saveznoj državi Marylandu. "A možda utjece na zdravlje kostiju".

Istraživanje dugorocnog utjecaja kave na razne bolesti dovelo je do suprotstavljenih zakljucaka. Neke studije pokazuju da su kavopije u manjoj opasnosti od dijabetesa, ali druge daju naslutiti da kava možda povecava rizik od srcanih bolesti.

"Oni koji kavu vec piju, nema razloga da prestanu. Netko ce s vremena na vrijeme reci da je to štetno, ali ja mislim da ova studija potvrduje mišljenje da nije štetna", rekao je Lawrence Krakoff, kardiolog iz njujorškog medicinskog fakulteta Mount Sinai koji nije sudjelovao u toj studiji. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter