Starije osobe imaju gdje ići i na ples i na kuhanje i na jogu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dom za starije i nemoćne osobe Alfredo Štiglić u Puli osigurao je sredstva za nastavak brojnih aktivnosti za osobe treće životne dobi koje se odvijaju u njihovom Gerontološkom centru Vile Trapp na Verudi. Riječ je o kreativnim radionicama namijenjenim starijim osobama, kako bi im na zabavan i zanimljiv način upotpunili slobodno vrijeme. Da su korisnici tih usluga itekako zainteresirani pokazao je veliki broj prijava te činjenica da je do kraja svibnja ove godine kroz njih prošlo 70-ak ljudi, a radionice su privukle i veliki broj renomiranih predavača i stručnjaka iz različitih područja.

Aktivni u trećoj životnoj dobi

- Svakako da korisnike najviše zanima hoćemo li s ovim više nego uspješnim radionicama nastaviti od jeseni i zato s radošću mogu reći da hoćemo. Uspjeli smo osigurati sredstva za daljnji rad, ali će sve detaljne informacije biti poznate tek nakon 20. kolovoza. Tek tada krenut će upisi i to pod istim uvjetima kao i do sada. To znači da su radionice besplatne za sve umirovljenike koji primaju mirovinu do 2.500 kuna, dok će ostali plaćati 30 kuna mjesečno što je, smatram itekako povoljno i jedan od razloga tako velikog interesa korisnika, naglasila je ravnateljica "Stiglića" Vesna Grubišić Juhas.

Izrazila je zadovoljstvo što su uspjeli postići da Gerontološki centar doista postane centar zbivanja i da osobe treće životne dobi mogu izabrati radionice, ovisno o svojim afinitetima, te da se i dalje razvija.

U Gerontološkom centru odvijale su se tako radionice joge, zdravog kuhanja, umjetnička radionica, plesaonica, rekreacija i keramička radionica. Osim toga, korisnici su išli na izlete, družili se uz glazbu i pjesme iz mladosti, odslušali niz tematskih predavanja i na druge načine upotpunjavali svoje slobodno vrijeme.

- Senior plus klub radionice namijenjene su osobama od 60 godina pa naviše s ciljem da i dalje budu aktivne u toj trećoj životnoj dobi i da kvalitetno ispune slobodno vrijeme. Osim kvalitetnog rada, korisnici su se i zbližili, nerijetko evocirali teme o običajima iz svog djetinjstva, razgovarali o djeci i ostalim lijepim stvarima koje su rado podijelili međusobno, istaknula je voditeljica centra Doris Ivanković te izrazila zadovoljstvo onime što su u centru uspjeli tijekom godine realizirati, a što je bilo razvidno tek kad su sublimirali sve aktivnosti u jedan izvještaj. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter