Starije od 18 otjerati iz roditeljskog doma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski ministar javnih službi Renato Brunetta izjavio je da Italiji treba novi zakon kojim bi se odraslu djecu prisililo da napuste roditeljski dom nakon što navrše 18 godina.

Ministar se oglasio nakon što je jedan sudac naredio ocu da nastavi placati životne troškove svojoj 32-godišnjoj kceri koja živi s njim. Giancarlo Casagrande (60) iz Bergama stoga mora uzdržavati 32-godišnju kcer osam godina nakon što je završila studij.

"Da imam carobni štapic, potjerao bih sve starije od 18 godina iz roditeljskih domova", rekao je Brunetta te izazvao burne reakcije. "Ne kajem se zbog te izjave. Volim provocirati", objasnio je.

"Duhovitom izjavom dotaknuo sam osjetljivi živac, ali vidim da se strani novinari smiju svaki put kad me pitaju o problemu talijanskih velikih beba", rekao je Brunetta. Prosjecna dob u kojoj talijanski potomci napuštaju roditeljski dom je jedna od najviših u Europi.

Brunettina ideja naišla je na široko protivljenje i proglašena je ekstremnim prijedlogom, no on je naglasio da sve veci broj odrasle djece ostaje s roditeljima cak i do srednjih godina.

Istraživanje javnog mnijenja koje je proveo nacionalni statisticki ured prošlog mjeseca pokazalo je da više od sedam desetina osoba u dobi od 18-39 godina još uvijek živi s roditeljima.

Recesija i poteškoce u nalaženju sigurnog i stalnog posla znatno su otežale osamostaljivanje mladih Talijana. Brunetta je ujedno predložio ukidanje poreza na najam stanova za mlade ljude i studente.

Ipak, Brunetta ne može biti preokrutan prema tzv. bamboccionima. On je sam bio jedan od njih te je priznao da prije no što je napustio roditeljski dom u 30. godini nije znao pospremiti vlastiti krevet.


Podijeli: Facebook Twiter