Stari splitski plesovi za drage prijatelje

Plesni ansambl KUDŽ-a "Filip Dević" (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Plesni ansambl KUDŽ-a "Filip Dević" (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Samo desetak dana nakon svečane proslave 65 godina neprekidnog djelovanja održane u splitskom HNK-u, članovi plesnog folklornog ansambla, orkestra, muške i ženske klape KUDŽ-a "Filip Dević" Split, spakirali su kufere i proteklog vikenda doputovali u Istru na mini turneju. Tradicijske pjesme i plesove Dalmacije predstavili su na svom koncertu u buzetskom Narodnom domu gdje ih je ugostio ŽKUD "Renato Pernić" Roč, uz suorganizaciju Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet.

- Prosinački koncert slijed je dugogodišnje suradnje ročkog i splitskog društva koji su ujedno i članovi Saveza željezničarskih kulturno umjetničkih društva, istaknuo je predsjednik ŽKUD-a "Renato Pernić" Roč Davor Grabar.

- Suradnja sa ročkim ŽKUD-om prerasla je u dugogodišnju tradiciju i prijateljstvo. Koristimo svaku priliku da dođemo kod njih u Roč ili pak njih ugostimo u Splitu i nadam se da će to druženje potrajati još puno godina, izjavio je tajnik splitskog KUDŽ-a Ante Jukić.

Splitski plesni ansambl domaćine je prilikom svoga nastupa u buzetskom Narodnom domu razveselio starim splitskim plesovima, bunjevačkim plesovima, plesovima iz Baranje i završnim kolom iz opere "Ero s onoga svijeta", a večer su uljepšale muška i ženska klapa. Bila je to prilika i vidjeti pobjednike ovogodišnjeg Međunarodnog festivala folklora "Castello di Gorizia" u Gorizi, gdje je Devićevcima dodijeljena najprestižnija nagrada stručnog žirija, ona za eleganciju, izvedbu i najljepše narodne nošnje.

Nakon Buzeta, Devićevci su kao gosti Hrvatskog kulturnog društva "Istra" Portorož nastupili u Izoli gdje je prvi plesni ansambl u pratnji s orkestrom predstavio splitski KUDŽ na večeri hrvatskih i slovenskih pjesama i plesova.

KUDŽ "Filip Dević" djeluje u Splitu od 1950. godine, a okuplja zaljubljenike u tradicijske pjesme, plesove i glazbu. Okuplja nekoliko sekcija: folklorni ansambl, pripremni ansambl, školu folklora, školu mandoline i gitare, orkestar, mušku i žensku klapu. Društvo je tri puta posjetilo SAD, dva puta Australiju, a od važnijih gostovanja svakako valja spomenuti gostovanja u Meksiku, Egiptu, Novom Zelandu i gotovo svim zemljama Europe. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter