Stari projekti za novi uzlet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U radnoj verziji županijske razvojne strategije 2011. - 2013., koja se može pogledati na internetskim stranicama Istarske županije i IDA-e, iznesena je vizija Istre kao moderne, otvorene i gospodarski konkurentne regije, prepoznatljive kulturne i prirodne baštine s visokom kvalitetom života u okvirima uravnoteženog i održivog razvoja.

Taj je strateški dokument još u fazi stvaranja pa su primjedbe, prijedlozi i sugestije - i to ne samo onih direktno ukljucenih poput clanova Glavnog županijskog tima, Županijske radne grupe i Županijskog partnerskog vijeca, vec i svih onih koji imaju nešto za predložiti - dobro došli.

Predloženo 99 mjera


Tako su nakon prošlotjednog predstavljanja radne verzije tog strateškog dokumenta, cija je izrada zakonska obveza, clanovi Županijskog partnerskog vijeca iz HGK-Županijske komore Pula i Obrtnicke komore inicirali da im se još jednom pošalje taj dokument na citanje i davanje prijedloga do kraja ovog mjeseca.

- Što više inicijativa imamo, to bolje, veli Darko Lorencin, direktor IDA-e, koordinatora izrade strategije. Naglasio je da se nitko nije usprotivio predloženom materijalu i da ce se još vidjeti hoce li biti potrebe da neke mjere budu još detaljnije obrazložene.

Ocekuje se da bi radni materijal strategije bio u drugom dijelu travnja spreman za donošenje na Županijskoj skupštini. Daljnji je hodogram da se radna verzija iduci tjedan pošalje u Ministarstvo regionalnog razvoja, gdje ce im trebati od sedam do deset dana da je pogledaju i usuglase se s ostalim strategijama u državi (od strategije regionalnog razvoja Hrvatske do Jadranske strategije, zatim one o poljoprivredi, zaštiti okoliša...).

Da vizija Istre ne bi ostala samo vizija, za njenu je konkretizaciju predloženo pet strateških ciljeva: konkurentno gospodarstvo, razvoj ljudskih resursa, zaštita prirodnih resursa i upravljanje prostorom, visoka kvaliteta života i prepoznatljivost istarskog identiteta. Ti se ciljevi misle ostvariti kroz cak 99 predloženih mjera. Tako su, primjerice, za ostvarenje konkurentnog gospodarstva mjere rasporedene u deset prioriteta. Za prepoznatljivosti istarskog identiteta planirana su tri prioriteta: ocuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti u funkciji razvoja, valorizacija i ocuvanje višekulturalne baštine u funkciji razvoja i razvoj višekulturalizma te multikulturalizma.

Turisticka infrastruktura


U strategiji su analizirani efekti ROP-a, koji je sacinjen za razdoblje od 2006. do 2010. i koji je bio neobavezan dokument, u stvari baza podataka s 413 projekata. U ROP-u je iskazan velik interes za turisticku infrastrukturu i infrastrukturu opcenito, ali se osjeca manjak projekata u socijalnoj skrbi. U županijskoj strategiji razvoja govori se i o dosezima strategije turistickog razvoja, kao i one ruralnog razvitka.

No, i dalje se razvoj Istarske županije bazira na onim projektima o kojima se vec godinama govori i koji su više ili manje odmakli u realizaciji. To su gradnja nove bolnice u Puli, projekt "Brijuni rivijera", Istarski vodozaštitni sustav, županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, plinokfikacija i dupliranje cijele trase Ipsilona, ali i projekt "Istra znanja" te tehnološki park u Vodnjanu. (Selvina BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter