Stari plesovi uz gajde, kavale, tarabuke...


Mnoge su oči u Rapcu i Labinu u petak navečer bile uprte k nebu, ali, na sreću, kiše nije bilo pa je na rabačkoj rivi, pod otvorenim nebom mogla početi 14. međunarodna smotra folklora na koju je stiglo više od 280 sudionika iz Italije, Litve, Bugarske, Estonije i naravno, domaće snage, RKUD Rudar iz Raše i KUD Mendula iz Medulina. Smotra se održava u organizaciji IGF-a, Svjetskog saveza folklornih udruga i skupina, a suorganizatori su Grad Labin i Turistička zajednica.

U subotu su, zbog vremenskih neprilika, s rive morali preseliti u Kavanu Girandela, gdje je jučer ujutro održana i svečana misa za sudionike i građane. Završni mimohod na rabačkoj rivi jučer je, nažalost, spriječilo loše vrijeme.

Odaslana poruka mira

Nakon svečanog defilea u petak te zajedničke koreografije plesnih parova iz svih skupina, publici se obratio predsjednik Svjetskog saveza Lillo Alessandro, zahvalivši se Rapcu i Labinu te posebno Radmili Paliska Kos, direktorici Turističke zajednice, na odličnoj suradnji, a potom izrazio žaljenje nedolaskom više od 250 sudionika iz Ukrajine i Izraela koji zbog političkih prilika u njihovim zemljama nisu mogli biti gosti smotre u Rapcu.

Na početku je prikazan film koji je odaslao poruku mira, ljubavi i tolerancije, što je prvenstveno potrebno spomenutim zemljama. Pogledom prema gore i visoko uzdignutih ruku svi su članovi folklornih skupina, zajedno s publikom koja je do posljednjeg mjesta ispunila rabačku rivu, odaslali poruku za mir u svijetu.

A onda su pozornicom zagospodarili plesači, glazba, mladi i stari, narodne nošnje najrazličitijih boja, začuli se zvukovi harmonika, gitara, meha, sopela, roženica, gajdi, kavala, tarabuke, mandolina, gadulka… Zagospodarilo je nešto bezgranično, nešto što nas spaja, glazba, pjesma i ples. Kao što je rekao umjetnički direktor smotre Alessandro Lilo, viđeno u Rapcu budi nadu u mir, ljubav i dobro.

Iz Europe na druge kontinente

Program je vodila Sabrina Stemberga Vidak, predstavljala izvođače i prezentirala njihove igre, plesove i pjesme. Moglo se gledati starije narodne plesove, plesove udvaranja, neizbježnu talijansku tarantelu i "ballarella valligiana", ples povezan s radovima u polju. Domaći su folkloraši, sopci i kantaduri predstavili labinski tanac i svirku na mehu i sopelama. Mladi plesači iz Bugarske razdragali su publiku plesom kojim mladić traži djevojku, a ona pljeskom ruku daje znak da je pronašao pravu.

Smotra se održava i kao pozdrav jeseni, svake godine u nekoj od europskih država, no glavni organizator Alessandro Lilo napominje da im je cilj povezati se i s ostalim kontinentima pa su tako nedavno u Italiji sudjelovali folkloraši iz Južne Amerike. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter