Stari obrti povezani s novim tehnologijama


Novi multimedijalni, virtualni centar starih obrta u kojem su tradicionalni obrti Buzeštine povezani s novim tehnologijama, otvoren je u buzetskoj povijesnoj jezgri, kao jedan od sadržaja obilježavanja gradskog praznika i tradicijske pučke fešte Subotine. Centar starih obrta uređen je u sklopu EU projekta Revitas II, a pored njega uređene su i dvije postojeće dislocirane muzejske radionice; pekara i češljara za izradu češljeva od rogova istarsko-podolskog goveda, boškarina.

U novom turističko-kulturnom iskustvenom centru povezana je nematerijalna i materijalna kultura kroz multimedijske sadržaje, a postojeće muzejske radionice dobile su jednu novu dimenziju kroz nove tehnologije, namijenjene odraslima i djeci, jedan novi virtualni sadržaj.

- Drago mi je da kroz jednu tako sofisticiranu opremu možemo dalje razvijati nove projekcije ne samo za kulturni turizam već i outdoor sportove i ostale segmente turizma, istaknula je viša savjetnica za razvojne projekte Meri Vivoda.

U multimedijalnom centru svoje su mjesto našle stare fotografije i video isječci, a posjetitelji pred velikim video zidom mogu aktivirati senzore te pokretom ruke interaktivno, sami birati sadržaje, virtualno šetati po starom gradu nekad i danas ili pak odgovarati na pitanja o starim obrtima, listati stare razglednice.

Ukupna vrijednost građevinskih radova je 36.000 eura. Adaptacija se odnosi na građevinsko-obrtničke radove, opremu i sadržaje promotivnog karaktera.

- Projekt Revitas II značajan je zbog razvitka kulturno turističkih tura s obje strane granice kako bi Istra postala jedinstvena prekogranična destinacija. Dosad je, pored multimedijalnog centra starih obrta, realiziran centar fresaka u Draguću, a sličan multimedijalni centar poput buzetskog, vrlo brzo otvorit će se u Vodnjanu. Osnovni cilj je turiste s obale privući u unutrašnjost te im na osnovu tradicije ponuditi niz kulturnih događanja - poručio je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Istarski župan Valter Flego istaknuo je da je prioritet ravnomjerni razvoj Istre. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJE 12. RUJNA


Podijeli: Facebook Twiter