Stari majstori i mlade nade oduševili publiku

I za kraj - još jenu svi skupa
I za kraj - još jenu svi skupa

Svirači bajsa iz raznih krajeva Istre, uključujući i slovenski dio, minule nedjelje sastali su se po 27. put, a od toga 17. put u Draguću. Na početku susreta kršten je deseti bajs iz radionice Anđela Bratulića iz Kringe i drugi bajs Serđa Demarka iz Umaga. Nakon pozdravnih riječi Emila Dausa, načelnika općine Cerovlje koja uz potporu Istarske županije i njene Turističke zajednice organizira ovaj susret, njima je pripala čast da otvore susret. Bratulić je uz unuka Franka Vranića na triestini odsvirao valcer i polku, a Demark je uz pratnju Siniše Pernića, također na triestini, odsvirao špic polku.

Vijulini sve rjeđi

U Draguću nastupilo je 17 gunjaca raznih sastava i raznih dobi, koji su svaki na svoj način svirali valcere i polke, nekoć najomiljenije plesove u središnjoj i sjevernoj Istri, u krajevima u kojim se i danas rado pleše uz gunjce. Stariji iskusniji poput već legendarnog Miloša Pernića, virtuoznih Emila Zonte ili Romana Vivode pokazali su vještinu sviranja instrumenta na "dva kantina" (dvije žice).

Lijepo je da su njihovim stopama krenuli mladi, a pogotovo djevojke poput darovite Alanis Lušetić, koja je svirala s violinistom Markom Pernićem, a upravo su bajs i vijulin (violina) najizvorniji sastav gunjaca. Nažalost, svirači vijulina su sve rjeđi, stoga bi među našim folklorašima trebalo naći dečke ili cure koji će se posvetiti i tom glazbalu.

Najstariji izvođač bio je upravo violinist i to 92-godišnji Štefan Hrvatin iz Slovenije koji je nastupio s buzetsko-slovenskim gunjcima Naši kantini. Na kraju treba istaknuti šećer, a to je 13-godišnji Lorenzo Radović iz Roča koji je s ocem Josipom Radovićem na triestini i Pinom Hrvatinom na gitari odsvirao polku. Vjerujemo da je pred njim duga i plodna karijera svirača bajsa i da ćemo ga u narednim godinama u Draguću imati prigode slušati kako "brusi" svije umijeće.

Do vidova dogodine

Kako to obično i biva u Draguću na kraju programa, koji je oduševio prijatelje bajsa, svi su gunjci zajedno odsvirali nekoliko tradicijskih istarskih plesova i pjesmi uz poziv: "Do vidova, drugo leto, na 18. susretu bajsova u Draguću!". (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter