Stari Labin: Na trgu nema auta, ali ni mušterija

Damir Fonović na Titovom trgu
Damir Fonović na Titovom trgu

Obrtnici iz starog Labina prekjučer su pokrenuli peticiju kojom zahtijevaju ukidanje naplate parkiranja na Rialtu jer im ta novina, zaživjela prije desetak dana, stanjuje utržak i ugrožava poslovanje, potvrdio nam je inicijator Ivan Batelić, vlasnik tamošnje suvenirnice. Poručuje da će s kolegama, ne usliša li gradonačelnik Tulio Demetlika njihovu molbu, blokirati pristup spomenutom parkiralištu.

- Onemogućen je dolazak klijenata u stari grad, pogotovo domaćih, ionako već dovoljno financijski opterećenih, što dovodi do pada prometa pa bi sve moglo rezultirati zatvaranjem lokala. Očito je da gradska uprava uvodi akciju sustavnog uništavanja malih obrtnika. Još uvijek ne shvaća da primanja dobiva od nas, poreznih obveznika, navodi se u dopisu.

Svježom gradonačelnikovom odlukom o prometnom režimu koji će vrijediti do konca rujna, podsjetimo, zabranjeno je parkiranje na starogradskoj placi, a na parkingu Rialto sa 104 mjesta uvedena je naplata - šest kuna po satu.

- To je apsurdno visoka cijena. To je jedna kava ili kuglica sladoleda. Svaki obrtnik potpisat će peticiju. Labinjani su prilično tvrdoglavi: s vremenom će početi bojkotirati stari grad, kao što su to učinili s Rapcem otkako su tamo sva parkirališta pod naplatom. Kad jednom izgube naviku dolaženja ovdje, loše nam se piše. Već je i na misi, čini se, bilo manje ljudi, a i programi Labin Art Republike, koji se financiraju javnim novcem, lošije su posjećeni, naglašava Batelić.

Ne protivi se tome što je ukinuto parkiranje na Titovom trgu, jer je to uobičajeno za starogradske jezgre, no sve bi, napominje, bilo smisleno jedino uz određeni zabavni sadržaj na placi. (Napisao i snimio I. RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter