Stari Kaštijun će se do konca godine zatvoriti i sanirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavni slučaj naleta automobila na čak šest veprova na prometnoj i brzoj Medulinskoj cesti nagnalo je vijećnicu Danijelu Žgombu da na aktualnom satu posljednje sjednice Općinskog vijeća Medulina upita što Općina kani učiniti da spriječi takve događaje. Načelnik Goran Buić odgovorio je da je s Ministarstvom poljoprivrede dogovoreno da se Lovačkom društvu Istra odobri povećana kvota za odstrel divljih svinja.

- Lovačko društvo postavilo je nekoliko električnih pastira, no predlažem da se rebalansom proračuna osigura 20 do 30 tisuća kuna za kupnju dodatnih pastira. Veprovi su problem u cijeloj Istri, mi smo uspjeli doći do ministra i riješiti kvotu, a bitno je reći da to ne znači samo maksimalan broj životinja koje se mogu ustrijeliti, nego i obvezu da se to i učini, kazao je Buić.

Smrad dopirao do Pomera i Banjola

Vijećnicu Mirnu Leverić zanimalo je hoće li Općina dobiti još jednu čistilicu, osobito u sezoni. Član Uprave Med eko servisa Enco Crnobori odgovorio je da tvrtka posjeduje jednu čistilicu koja se otplaćuje putem leasinga, a nova će se nabaviti u drugoj polovici iduće godine, nakon što se isplati prva. Kad je riječ o smradu koji je sa starog Kaštijuna ovog ljeta dopirao do Pomera, Vinkurana, pa i Banjola, Crnobori veli da je ove godine Ministarstvo zaštite okoliša odobrilo odlaganje smeća na Kaštijunu u visini od 7-8 metara.

- No, stari Kaštijun će se zatvoriti do konca godine i sanirati tako da se iduće sezone ondje više ne bi smjelo odlagati. S druge strane, u tijeku je tehnički pregled Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, kazao je Crnobori. Vijećnika Dražena Miškovića zabrinuo je pak smrad koji se širio iz crpne stanice Portić u Banjolama te ga je zanimalo u kojoj je fazi izgradnja stanice Volme - Šćuza. Predsjednik Uprave Albaneža Edo Krajcar odgovorio je da je na crpnoj stanici Cintinera postavljen uređaj protiv neugodnih mirisa, a isto će se učiniti i u Portiću.

- Za petnaestak dana dobit ćemo lokacijsku dozvolu za stanicu Volme - Šćuza, a do kraja godine očekujemo i odobrenje za studiju izvedivosti, rekao je Krajcar.

Na koji način riješiti prometni kolaps u Premanturi u turističkoj sezoni, bilo je sljedeće pitanje vijećnika. Načelnik Buić odgovorio je da treba zadovoljiti puno preduvjeta kako bi se prometni problem u Premanturi riješio. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter