Stari Kaštel prvo će napasti najmlađi

Ilustracija (M.SARDELIN)
Ilustracija (M.SARDELIN)

Tradicionalnim svečanim mimohodom i prijemom kod gospode Grimani u Kaštelu, večeras započinje prava bajkovita poslastica za mlađe i starije - sedmi Srednjovjekovni festival, koji se do nedjelje održava u Svetvinčentu. Ovogodišnji program se sastoji od 50 točaka, a za njegovu realizaciju je zaduženo više od 250 kostimiranih sudionika. Sve se događa na tri atraktivne lokacije - u Kaštelu Morosini-Grimani, Žlinji (livadi iza Kaštela) i na Placi, a program je podijeljen na tri cjeline: u petak je Obiteljski dan, u subotu Dan viteštva, a u nedjelju Dan legendi.

Popularna dječja bitka za Kaštel

Vitezovi večeras svoj tabor otvaraju već u 17 sati, dok je u 19 sati na rasporedu svečani viteški mimohod i prijem kod gospode Grimani u Kaštelu. Večer se nastavlja prikazom borbe sabljama slovačke udruge Ursus, lovom na vepra, legendom o Savičentskoj vještici, streličarskim programom te vrlo popularnom dječjom bitkom za Kaštel. Zasigurno najatraktivniji dio onoga što su organizatori pripremili za prvi dan - noćni vatreni program počinje u 21.35 sati, a večer završava oko 22.15 sati paljenjem i puštanjem u zrak stotinjak svjetlećih lampiona.

Između ostalog, u subotu je na programu premijerni prikaz srednjovjekovne bolnice - Hospitalis, koji pripremaju članovi udruge Red čuvara grada Zagreba, koji prvi put sudjeluju na manifestaciji, a slijedi inkvizicija, demonstracija viteških dvoboja, irskog tradicionalnog stepa, svečani mimohod, program u kojem će sve pucati i praskati od vatrenog oružja, u kojem prvi put nastupaju članovi-kuburaši Kostelske te viteška borba za ruku lijepe djeve. Spektakularni vatreni program počinje u 21.10 sati, a kulminacija večeri se očekuje oko 22.20 sati kada je na programu Noćna bitka i opsada Kaštela pomoću katapulta, vatrenih kugli, trebušeta, strijela i topova.

U nedjeljnom programu posebno treba istaknuti svečani mimohod dama, plemića, vitezova, streličara i konjanika kroz Svetvinčenat, viteški konjički turnir te demonstraciju rada vatrenog oružja u točci "Bijes bogova" koja je na rasporedu oko 20.45 sati. Večer i 7. izdanje Srednjovjekovnog festivala Kaštelom u plamenu, koji će oko 22 sata gorjeti prilikom uprizorenja legende o Savičentskoj vještici.

Demonstracija gađanja opsadnim spravama

Posjetitelji manifestacije će tijekom sva tri dana moći će uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, a na Srednjovjekovnom sajmu prezentirat će se stari zanati. Znatiželjni će moći naručiti srednjovjekovnu frizuru, sudjelovati u Školi povijesnog plesa, uživati u vještinama uličnih zabavljača, iskušati svoje vještine u gađanju lukom i strijelom te pogledati gađanje opsadnim spravama, bodežima, sjekirama i kopljima, ili srednjovjekovne sprave za mučenje. Bit će tu i Srednjovjekovni vrtuljak, Kmetski stolac te brojne druge atrakcije.

Festival je ujedno nekima i prilika za "laku zaradu". Naime, Turistička zajednica Općine Svetvinčenat nagradit će najbolje fotografije snimljene za vrijeme  festivala, u tri kategorije: najbolju portretnu, najbolju noćnu i najbolju akcijsku fotografiju. Peteročlani žiri izbrat će one najuspješnije koje će biti nagrađene s 500 kuna.

Napomenimo i to da je cijena dnevne ulaznice za Srednjovjekovni festival 30 kuna, dok je za djecu do 12 godina ulaz besplatan. Kupnjom ulaznice ostvaruje se 20 posto popusta za popularni Escape Castle Svetvinčenat. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter