Stari i provjereni kozmeticki recepti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Baš u trenutku kada su vam potpuno potonule lade i kada ste pomislili da ste najosamljenije bice na svijetu, zazvonio je telefon. Pozvani ste na najludi provod u gradu. Nakon pocetnog ushicenja, uslijedila je panika. To što nemate novu haljinu i frizuru puno vas ne zabrinjava. Jer, svjesni ste, bolno, da vas nikakve šljokice, perlice ili svila nece spasiti od pogleda usmjerenih k vašem podbuhlom licu, prišticima ili možda crnim podocnjacima.
Zato mobitel u ruke i nazovite svoju baku, majku ili omiljenu stariju susjedu. Vaši ce se impulsi višestruko isplatiti. Prvo i najvažnije, nazvanu cete osobu razveseliti, vi cete se osjecati dobro, a usput cete saznati i neke stare i provjerene kozmeticke recepte. Jer, potvrduju to i visažisti, nisu uvijek potrebna skupa pomagala i kreme. U hitnim slucajevima dovoljno je otvoriti vlastite hladnjake, »procešljati« kuhinjske police ili zaviriti u košare s vocem, pa cak i vaze s cvijecem...
Aspirinom protiv prištica - Zvuci nevjerojatno. Medutim, više od sto godina acetilsalicilna kiselina dokazuje da je mala bijela tabletica svestrana, pa cak i onda kada su u pitanju najveci neprijatelji ženskog/muškog lica te je sastavni dio mnogih proizvoda protiv akni. Tabletu je dovoljno rastopiti u vodi, a dobivenu otopinu nanijeti na prištic štapicem za uši.
Slatkim nadjevom protiv bora - Dakako da bore preko noci ne mogu nestati. No, njihov se ucinak može smanjiti jednostavnim nadjevom za lice, odnosno maskom iz vlastite kuhinje. Potrebno je zamutiti jaje, uliti limunov sok, dodati malo slatkog vrhnja i žlicicu groždanog šecera. Ostaviti na licu da djeluje najmanje dvadeset i pet minuta, a potom isprati mlakom vodom.
Ledom i kamilicom na umorne vjede - Podocnjaci i podbuhlost najcešci su pratioci neurednog života. Doskocit im možemo sitnim lukavstvima poput kockica leda umotanih u gazu i položenih na vjede samo nekoliko minuta. Za one koji ne podnose led spas se nalazi u caju od kamilice. Blaznice se cajem natope i na vjedama puste da djeluju desetak minuta.
Maslac za usne - Upotreba ove kuhinjske namirnice nije nova, a najcešce je koriste saksofonisti. Naime, maslac savršeno ovlažuje oštecene usnice. Osim što nakon njegove upotrebe one postaju mekane, nahranit cemo ih i vitaminom E.
Prirodan lifting - Od bjelanjka napravite snijeg i njime namažite lice izbjegavajuci podrucje oko ociju. Nakon što se snijeg stvrdnuo i zategnuo kožu na licu dovoljno je da ga se ispere mlakom vodom.
Osvježeno lice - Vele da ne postoji bolji nacin razbudivanja umornog lica od prskanja mineralnom vodom iz hladnjaka. Ako ona nedostaje, zamijenite je kockicama leda ili umivaonikom napunjenim hladnom vodom. Osim glasnog izvikivanja brrrr, hladna ce voda ucvrstiti kožu lica i zatvoriti pore.
Blistavi nokti - Uz lice, potrebno je da zablistaju nokti i kosa. Nokte cemo prije lakiranja nahraniti maslinovim ili sezamovim uljem te s nekoliko kapi limunovog soka. U manju šalicu gdje cemo sve pripravke smjestiti nokte cemo namakati sve dok ne omekšaju.
Pivo ili majoneza? - Domaca majoneza dobro ce i kvalitetno zamijeniti bilo koju kupovnu hranjivu masku za kosu. Ulje ce kosu hidratizirati i omekšati, a jaja nahraniti. Za tanku i osjetljivu kosu upotrijebit cemo pivo, koje ce joj vratiti sjaj i cvrstocu.


Podijeli: Facebook Twiter