Stari i novi radovi istaknutog rovinjskog umjetnika

Pearl Jam (latimes.com)
Pearl Jam (latimes.com)

Sinoć je u Muzeju suvremene umjetnosti Istre otvorena izložba istaknutog rovinjskog umjetnika Aleksandra Garbina pod nazivom „Sve je relativno“. Njome MSUI nastavlja sa retrospektivnim prezentacijama opusa istarskih umjetnika starije i srednje generacije, a prvenstvena namjera tih izložbi je upoznati publiku sa stvaralaštvom koje je kreiralo istarsku suvremenu likovnu scenu.

Na ovoj izložbi Garbin se predstavlja s pedesetak radova (skulpture, slike, crteži, objekti, instalacije, video...). Izložba je sastavljena od fragmenata jednog cjelokupnog razdoblja od 1988. pa do 2017. Garbin je predstavio i četiri nova videa napravljena baš za ovu uzložbu i to su prvi video radovi koje je ikad napravio. Uz to su izloženi objekti, slike, crteži u raznim načinima na koje oni komuniciraju. Primjerice, Garbin ističe instalaciju „Od krumpira do stolne lampe“.

Tu je koristio uporabne predmete za koje se vežemo doma i poredao prema nekim odnosima. Htio je vidjeti kako funkcioniraju u galeriji i izmislio sam formulu koja je na neki način slična Fibonaccijevoj. Krumpir je na visini baze radijatora, zato su na podu iscrtani kao neki putokazi i baza svakog idućeg predmeta diže se onoliko koliko je predmet nosi.

- Prostor je zanimljiv pa sam iskoristio da izložim starije i novije radove. Uvijek imam te neke zaostatke, uvijek mi traže starije radove za izlaganje pa mi noviji radovi postanu stariji na kraju jer ih ne izložim na vrijeme, a sada mi je Mladen Lučić dao priliku da ih izložim na vrijeme tako da ima dosta radova iz ove godine. Ima onaj rad na ulasku u veliki prostor, onaj koordinirani kaos u kojem ima elemenata i gotovih radova. Ima knjige, ugašeni vulkan... Zove se „Šestina mog studija“. To su konstruktivni elementi koji dolaze iz serije radova koju nazivam „Kontejneri“ i gdje sakupljam razne elemente što kasnije, jednog dana kada sazre, izlazi u galeriju, muzej itd. Radi se o tome da premještanjem iz jednog prostora u drugi oslobađam jedan ne-prostor. Jedan prostor je istovjetan jednom ne-prostoru. Na taj način funkcioniraju ti radovi, objašnjava Garbin.

Zašto se izložba zove „Sve je relativno“ zna kustos izložbe i muzejski savjetnik MSUI Mladen Lučić.

- Mislim da ova izložba sama po sebi pokazuje da je sve relativno. Garbin još od svojih početaka, negdje od 1980-ih kada je radio te kartografske priče, izmještao je teritorij pa bi jednu konkretnu zemljopisnu priču premjestio u fiktivnu stvarnost i fiktivni zemljopisni pojas i to je, dakle, relativno. Relativno je je li ona fiktivna zemlja ili točna zemlja. Cijelo vrijeme Garbin ima jedan, rekao bih, obrat, jednu lucidnu duhovitu priču koja upravo govori o tim relacijama, što je to, a što nije to. Prema tome sve može biti jedno i drugo, ništa nije realno, sve je podložno promjenama i sve je relativno.

Kada govori o toj geografskoj odrednici izložbe, Lučić se referira na Garbinove stare radove u kojima on uzima kvadratni metar teritorija i izmješta ga, primjerice iz Papue Nove Gvineje i stavlja ga negdje drugdje. To je teritorij koji je uzeo, posudio, osvojio negdje drugdje i preselio ga. Više tih elemenata može se vidjeti i na izložbi.

Garbin podsjeća da je radio na projektu nazvanom „Geografski projekt sa zastavama“ gdje bi oduzeo jedan metar teritorija jedne države i vratio jedan metar teritorija druge države te tako napravio razmjenu teritorija. Tako je na teritoriju Norveške postavio postament sa zastavom Hrvatske, a na teritoriju Hrvatske postavit će zastavu Norveške sa statističkim podacima te zemlje i tu dolazi do te razmjene.

Aleksandar Garbin rođen je u Rovinju gdje danas živi i radi. Diplomirao je kiparstvo na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu, u klasi profesora Giancarla Marchesija i Alik Cavalierea, a magisterij je završio kod profesora Luciana Fabra. Izlaže od sredine osamdesetih godina na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada među kojima je Pollock-Krasner Foundation Grant New York iz 2005. godine.

Izložba je realizirana uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Grada Rovinja. Bit će otvorena do 26. studenog svakodnevno, osim ponedjeljka i blagdana od 10 do 20 sati. (M. RADIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter