Stari grad vratio se u doba Vrsarske grofovije

Fokloraši iz Raklja
Fokloraši iz Raklja

U vrsarskoj starogradskoj jezgri, na trgu Degrassi i u okolnim uličicama po treći put je održan Stari samanj pod kaštelom. Lokalna Turistička zajednica koja je, uz udruženje ugostitelja, organizirala manifestaciju sljedećim je riječima dočarala namjeru fešte: "Stražari na gradskim vratima i kostimirani vodiči uvest će vas u vrijeme Vrsarske grofovije, kad su Vrsarom vladali porečki biskupi, a pohodio ga je i slavni Casanova. Moći ćete kušati autohtona istarska jela i slastice, degustirati vina i rakije, razgledati stare zanate, kupiti proizvode lokalnih poljoprivrednika i autohtone istarske suvenire. Zabavljat će vas folklorne skupine, pjevači, ulični svirači i umjetnici. Dođite u Vrsar i uživajte u atmosferi starih vremena".

Casanova i vjerni Agapito

Pa kad je već središnji trg starogradske jezgre u pitanju, može se početi od šinjore koja je preko dva sata, nepomična, sve pratila s prozora stana jer skupilo se dosta naroda i puno toga se događalo. Ulaz u starogradsku jezgru preko tzv. Malih vrata čuvali su naoružani mladići Gabriel i Vedran koji službu obavljaju dobrovoljno. Porečki biskupi brižno su čuvali ulaz u grad, bojali se najviše kuge, manje lopova.

Na središnjem trgu Giacomo Casanova ili Tin Modrić i njegov vjerni sluga Agapito - Ditmar Šegon vodili su program, visoko na bini slagali priče o starom Vrsaru na sve moguće jezike. Direktorica TZ-a Natalija Vugrinec kaže da sada u Vrsaru boravi preko 5.000 gostiju, organizirali su feštu da bi turiste primamili u starogradsku jezgru, a Vrsar ima što pokazati jer je oko crkve i kaštela (rezidencija porečkih biskupa) sve pitoreskno, a nudi se i prelijep pogled na vrsarsko otočje. Gostima se nudila čaša vrijedna 50 kuna s kojom piću odnosno vinu nije bilo kraja, a uz piće mogli su kušati zanimljiv spoj kapule, zelja, pancete i pašte. Marinella Radić donijela je iz Svetog Lovreča tek ispečen kruh, impozantne štruce pravljene po starom receptu. Pokraj nje suprug Čedo Radić glumi postolara kojem je otac u nasljedstvo ostavio stare ordene i mašinu za krpanje i izradu postola pa Čedo obilazi sajmove, ide tamo gdje ga traže kako bi obnavljao duh starih (dobrih) vremena.

Preko puta cijela obitelj Franjul iz Svetog Petra u Šumi nudi suhomesnate proizvode iz vlastitog OPG-a: odlični pršut, kobasice, pancetu. Formula jednostavna: kod Marinelle po kruh i onda preko na pršut kod Franjula. Između stajale su vrsarske ljepotice (je li to Casanova zabilježio u svojim memoarima?) koje su nudile vino. Vrsaran Đanfranko Deak obukao je odijelo gastalda i nadgledao.

Domaći i gosti iz Vojvodine

Učenici vrsarske škole Vladimira Nazora plesali su balun i dalmatinski ples uz budno oko nastavnika Gojka Vekića i Tatjane Tišma. U sporednim uličicama bilo je pregršt štandova sa suvenirima, uličnih svirača, djeca su uživala na srednjovjekovnom vrtuljku, do kasno navečer pjevale su djevojke iz zbora Mendula, prvi put su se publici predstavili članovi zbora lokalne Zajednice Talijana, bili su tu i gosti iz Vojvodine, Bunjevci sa svojim nošnjama i plesom, KUD Rakalj s kanatom na tanko i debelo, djevojke iz Porečkog USB-a igrom vatre uljepšale su mirnu noć. (Napisao i snimio Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter