Stari grad u ritmu mladih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Možemo li cetverodnevni program Art Days, zakljucen sinoc radionicom žongliranja "kod špine", citati kao budenje mladih Labinjana? Hoce li napokon uzeti loptice u svoje ruke i bacati ih kako žele i sami si kreirati sadržajniju svakodnevicu?

Savjet mladih, tijelo pri Gradskom vijecu, oživjelo je, naime, starogradsku jezgru dovukavši Kocani orkestar, radionicu capoeire, breakdencere, nogometne freestylere… Osim trosatnog derneka uz romsku glazbu, ili pak zabavu uz brazilsku borilacku vještinu/igru, koja je na trgu magnetizirala brojne prolaznike, priredeni su i predstave, performansi, izložbe… Kiša je, nažalost, u finalu uplela prste pa je otkazan koncert dva rijecka demo-benda.

- Mladi se bude, ali samo ako im nešto ponudiš. Inace samo pricaju. Potreban je neciji impuls, a onda se naši vršnjaci odazovu. Tako je bilo i s nedavnim uredenjem zapuštenog igrališta na Katurama. Sandro Benazic je pokrenuo pricu, Savjet je financijski pomogao pa se akciji prikljucilo još 15-ak mladih Katurana, kaže Jelena Batelic, potpredsjednica Savjeta.



I ona se našla medu izvodacima na Danima umjetnosti: dobro je odjeknuo interaktivni performans nje, Marija Gigovica i Ivone Kiršic. Cure su u plasticnim haljinama šetale ulicama, a prolaznicima je nuden kist za slobodno pituravanje "manekenki".

- Porucili smo da svatko može biti umjetnik, da umjetnost svatko shvaca ponaosob. Željeli smo u programu dati priliku prvenstveno mladima stvaraocima - da, kad vec slovimo za grad umjetnika, dokažemo svježi kreativni potencijal. Zadovoljni smo odazivom izlagaca, njih 15-ak, s obzirom da je rijec o premijernom izdanju. Bilo je svega, od izradivaca nakita i skulptura, slikara do pisaca haiku poezije, kaže Batelic, 25-godišnja diplomirana modna i tekstilna dizajnerica.

Smatra da njenim vršnjacima u Labinu, koji uglavnom "vise po kaficima", nedostaje prije svega centar za provodenje radionica. U njemu bi se, napominje, skrasile i udruge "koje u našoj maloj sredini okupljaju tako puno djece i mladih, a nemaju primjeren prostor". Fali, primjecuje, i diskoklub.

Lamparna?

- Dio tog KUC-a dat je u najam. Još se uvijek, nažalost, nije riješio naslijedenog lošeg glasa, no Lamparna je obnovljena, sada ima sve uvjete za izrasti u kvalitetan klub, veli Batelic.

Gradska bi uprava, po njoj, trebala, osim kroz radionice udruge Labin - zdravi grad, još poraditi na sadržajima za mlade. Iz prošlog saziva Savjeta mladih bilo je pritužbi da je to tijelo samo privjesak Grada, zadovoljavanje forme, da se koce neke inicijative koje nisu na mot vladajucima?

- Ma, nije tome baš tako. Jest da se mora cešce "visjeti" u Gradu, uporno tražiti dozvole, savjete, logisticku pomoc… No, rekli su nam da smo u dva mjeseca napravili više nego prošli Savjet u dvije godine. Imamo devet clanova uistinu voljnih raditi. Cujemo se stalno, svaki dan dogovaramo akcije, dodaje Jelena.

Dogodine ce, najavljuje, nastaviti s Art Daysima, ciji su budžet, kako istice, 95-posto napunili zahvaljujuci brojnim sponzorima. Za listopad spremaju festival fotografije, a prethodno ce Savjet biti ukljucen i u obilježavanje Tjedna mobilnosti.


Podijeli: Facebook Twiter