Stari grad oživio, ali valja riješiti infrastrukturu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U starom gradu Buzetu zadovoljni su novim turistickim sadržajima, luksuznim hotelom Vela Vrata i infopunktom, no zaoštrio im se, kažu mještani, problem parkiranja. Od triju varijanti, zabrane prometa u starogradskoj jezgri te njenog pretvaranja u pješacku zonu, postavljanja rampe na ulazu i podjele kartica te izgradnje vanjskog parkirališta, u gradskoj upravi nešto intenzivnije razmišljaju o ovoj trecoj, za koju se zauzima Mjesni odbor Buzet - Stari grad.

- U ovom mandatu izvrsno suradujemo s MO-om te smo zajednicki detektirali tri najveca starogradska problema. Prvi  je nedostatak sadržaja u starom gradu te se krenulo u promjene UPU-a. Drugi je bio nedostatak parkirališnog prostora i treci pitanje integralnog rješavanja komunalne infrastrukture, prvenstveno vode i kanalizacije, rekao je gradonacelnik Valter Flego.

- Ušli smo u jednosmjernu ulicu bez povratka jer ne želimo da je stari grad spavaonica, ali to nosi odredene i pozitivne i negativne efekte. Prije nekoliko godina složili smo se da je idealna lokacija za novo parkiralište ispod Šoto jorti. Ugradili smo je u UPU te narucili idejni projekt izgradnje parkirališta i troškovnik koji je pokazao da je to enormno skup zahvat za svega 30 mjesta koliko bi se njime dobilo, kaže Flego.

Hotel je nedavno uredio parkiralište za svoje goste ispod Velih vrata, a grad se pobrinuo za nova parkirna mjesta na Trgu Matka Laginje.

U dogovoru s MO-om, u Buzetu bi ove godine stoga prvo krenuli rješavati problem kanalizacije. Ovih su dana otvorene ponude s javnog nadmetanja i ne bude li nepredvidenih okolnosti, za mjesec dana poceli bi radovi na komunalnoj infrastrukturi, kanalizaciji i vodi. Prva faza radova na dionici od Malih vrata prema crkvi sv. Jurja, koja je dio ukupnog projekta izgradnje i rekonstrukcije sustava javne odvodnje starogradske jezgre, teška je gotovo milijun kuna. Potom bi se koncentrirali na parkiralište te zajedno s MO-om i mještanima iznašli najbolje rješenje.

- Ako je rješenje redukcija prometa, ona ne zahtijeva nikakva financijska sredstva. No onemogucio bi se postojeci komoditet mještanima starog grada, ali i ostalim Buzecanima koji odlaze u stari grad, istaknuo je Flego i najavio da bi se iduce godine trebao donijeti konacan zakljucak. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter