Stari dobri favoriti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program javnih potreba u kulturi Istarske županije za ovu godinu iznosi sveukupno 4,55 milijuna kuna, od cega 2,25 milijuna spada na stavku Kulturni programi - javne potrebe, a 2,3 milijuna kuna na stavku Kulturni programi - ostalo. Kao i prijašnjih godina, favoriti se s prve cetiri pozicije u toj stavci ne mijenjaju, a ne mijenja se ni financijska potpora Županije. Ne treba skoro ni spominjati da je najveci favorit (u kategoriji ostali) i dalje Motovun Film Festival, koji ce i ove godine uredno dobiti svojih 400 tisuca kuna. Druga je, naravno, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri, kojoj sukladno ugovoru o javno-privatnom partnerstvu i ove godine pripada 240 tisuca kuna.

Na trecoj su poziciji Pula Film Festival i Zagrebacki plesni ansambl, koji za svoje manifestacije - Festival igranog filma u Puli i Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvincenat - dobivaju i ove godine po 200 tisuca kuna. Pula Film Festival u ovoj stavci dobiva i dodatnih 75 tisuca kuna za "nužnu i neizbježnu" digitalizaciju kina Valli. Na cetvrtom je mjestu SAKUD Pula, koji ce i 2012. godine za Medunarodni kazališni festival PUF moci raspolagati sa 150 tisuca županijskih kuna.

Slijede dva "nova" imena u stavci, a to su Porecka i pulska biskupija, koja za umjetnicku baštinu istarske crkve dobiva sto tisuca kuna, jednako kao i Udruga Metamediji za projekt "Kulturistra". Valja napomenutu da se taj projekt "preselio" iz stavke Nove medijske kulture, gdje je lani dobio 60 tisuca kuna manje. Biskupija porecka i pulska i ove ce godine dobiti standardnih 80 tisuca kuna za ocuvanje vodnjanskih mumija, dok ce, ponovo po lanjskoj špranci, Mediteranski kiparski simpozij i Teatar Ulysses za svoje programe dobiti po 70 tisuca kuna.

TV Istra za svoju emisiju "Kultivator" ove ce godine dobiti 20 tisuca više, a sveukupno 70 tisuca kuna, kao i Gradska knjižnica Pazin za program rada Kuce pisaca - Hiže od besid. Deset tisuca kuna manje dobit ce Transhistria Ensemble za treci dio njihovog projekta "Panphonia Itriana", a sveukupno 70 tisuca. Medu vec poznatim proracunskim korisnicima tu je Humaniora d.o.o., koja za Statute istarskih gradova dobiva standardnih 60 tisuca kuna, isto koliko i Udruga Val kulture za Legendfest, dok Udruga Prosoli - Sveta glazba za Dvigrad festival dobiva 50 tisuca kuna.

Programi koji se prvi put pojavljuju u ovoj stavci su Mediteranski plesni centar Zagrebackog plesnog ansambla, Monte Libric Sajma knjige u Istri, Art Exchange rovinjskog POU-a i informatizacija narodnih knjižnica Istarske županije Gradske knjižnice i citaonice Pula, kojima ce Županija dodijeliti po 50 tisuca kuna. Zadnja na listi je Opcina Marcana, koja ce za Susrete na Dragom kamenu od Županije dobiti 35 tisuca kuna. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter