Stari dalekovod Vodnjan - Šijana odlazi u povijest

Dalekovod je podignut davne 1928. godine (M. ĆURIĆ)
Dalekovod je podignut davne 1928. godine (M. ĆURIĆ)

Stari dvostruki 35-kilovoltni dalekovod od Vodnjana do pulske Šijane, podignut davne 1928. godine, odlazi u povijest, a njegova 42 čelična stupa u staro željezo. Dalekovod dug gotovo 6,5 kilometara nakon 87 godina stigao je do kraja svog životnog vijeka - oštećen je od korozije, opasan za održavanje te ograničene prijenosne moći. A kako radnici Elektroistre obaraju rešetkaste grdosije uz Vodnjansku cestu, posebno uz veliki maslinik s istočne strane prometnice, mnogi su imali prilike vidjeti proteklih dana.

No, ne brinite, električne energije neće nedostajati. Iz središnjice HEP-a napominju da će stari dalekovod zamijeniti i ovo transformatorsko područje napajat će kabelska dionica od trafostanice Vodnjan do trafostanice Fažana čime se bitno poboljšalo napajanje. Novo rješenje projektirano je 2012. i 2013. godine, nakon čega je krenula i izgradnja.

- Izgrađena je kabelska dionica TS Vodnjan - TS Fažana s 35 kV i 20 kV kabelom presjeka 185 četvornih milimetara. Time se bitno poboljšala energetska sigurnost napajanja ovih dviju trafostanica. Daljnje poboljšanje napajanja je prijelaz srednje naponske 10 kV mreže na napajanje posredstvom 20 kV napona, piše u dopisu koji su nam uputili iz središnjice HEP-a.

Ukupna investicija građevinskih i elektromontažnih radova prilikom kabliranja iznosila je 2,9 milijuna kuna, a pokrio ju je HEP-ov Operator distribucijskog sustava, Elektroistra Pula. Rušenje starog dalekovoda zacrtano je planom investicija za ovu godinu, a stari čelični stupovi i užad zbrinut će tvrtka Metis, saznajemo od HEP-ove službe za odnose s javnošću. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter