Stare zgrade staviti u funkciju difuznog hotela

Radnici su ispraznili urušeni materijal i učvrstili zidove zgrade (Milivoj MIJOŠEK)
Radnici su ispraznili urušeni materijal i učvrstili zidove zgrade (Milivoj MIJOŠEK)

Jučer se nije moglo vozilima prolaziti kroz Trgovačku ulicu preko vodnjanskog trga zbog građevinskih radova u jednoj od pokrajnjih zgrada. Kako smo doznali od radnika, radilo se na raščišćavanju zgrade na kojoj su se krov i međukatna konstrukcija urušili još prije nekoliko godina.

Potencijalna opasnost i ruglo

- Bilo je to ružno za vidjeti, mada spomenuta zgrada nije direktno na ulici, ali ipak je jedna od nekoliko zgrada u nizu a u nekim od njih ima stanara, pa je ta zgrada predstavlja ne samo ruglo, nego i potencijalnu opasnost. Sada se sav taj građevinski materijal iznosi i odvozi, a zidovi će biti propisno učvršćeni, istaknuo je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Obnova takve zgrade, a ona nije jedina napuštena i ruševna zgrada na užem području Grada Vodnjana, iziskuje značajna sredstva, no neke od njih će ipak biti obnovljene i vratit će im se stari sjaj. Naime, Grad Vodnjan ozbiljno planira osnivanje jednog difuznog hotela, te će u taj projekt uključiti sve one zgrade koje su po tom pitanju Gradu zanimljive. One koje neće biti uključene u ovaj projekt također će biti očišćene i stavljene u prodaju.

Problem neriješenog pitanja vlasništva

- Trenutačno dovršavamo evidenciju nekretnina u vlasništvu Grada, pa ćemo točno znati čime raspolažemo i u kakvom su stanju te nekretnine, a dovršava se i projekt difuznog hotela koji će uskoro biti prezentiran javnosti. S mnogim napuštenim nekretninama imamo problem neriješenog pitanja vlasništva, pa ne možemo raditi nikakve intervencije na njima, mada su isto tako na rubu urušavanja, kazao je Vitasović.

Izgradnja jednog difuznog hotela na području samog grada Vodnjana spominje se i u dokumentu "Strategija razvoja Grada Vodnjana 2015. - 2020.". Naime, u njemu se kaže kako se

nedostatak kvalitetnih smještajnih kapaciteta na području grada može dijelom riješiti osnivanjem difuznog ili integralnog hotela u starogradskoj jezgri Vodnjana. Takav bi hotel, osim što bi povećao smještajne kapacitete, pozitivno utjecao i na revitalizaciju starogradske jezgre. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter